Γαλαξίες και Μαύρες Τρύπες: δημιουργία και συν-εξέλιξη

Η δημιουργία των γαλαξιών, αλλά και των μαύρων τρυπών ξεκινάει πολύ πίσω στον χρόνο, με τις απειροελάχιστες κβαντικές διακυμάνσεις του αρχέγονου Σύμπαντος. Παρατηρήσεις με διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια και προσομοιώσεις με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών μας βοηθούν να καταλάβουμε το παρελθόν και το μέλλον στην παράλληλη πορεία εξέλιξης των γαλαξιών και των μαύρων τρυπών. Θα εξηγηθούν οι εσωτερικές και εξωτερικές φυσικές διαδικασίες που οδηγούν την εξέλιξη των γαλαξιών και τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το περιβάλλον τους που καθορίζει τελικά τη μορφή τους σε μία αέναη κοσμική εξέλιξη. Θα απαντηθούν θεμελιώδη ερωτήματα για τις μαύρες τρύπες όπως: πώς δημιουργούνται, πώς εξελίσσονται, πώς τις παρατηρούμε και πώς επηρεάζουν τους γαλαξίες στους οποίους κατοικούν.

 

Συμμετέχοντες:
Καλλιόπη Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Μιρέλλα Χαρσούλα Ερευνήτρια Β’, Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ)

Η Καλλιόπη Δασύρα πήρε το πτυχίο Φυσικής το 2002 και το μεταπτυχιακό δίπλωμα Αστροφυσικής το 2003 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Max Planck Institute της Γερμανίας, με θέμα τις αλλαγές που επιφέρουν οι συγκρούσεις γαλαξιών στην εξέλιξή τους. Το 2006 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο California Institute of Technology, όπου διερεύνησε διαφορές των γαλαξιών για διαφορετικές χρονικές περιόδους του Σύμπαντος. Διατέλεσε ερευνητικός συνεργάτης σε δύο Ινστιτούτα στη Γαλλία, στο CEA και στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, καθώς και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μελετάει την επίδραση μαύρων τρυπών στην εξέλιξη γαλαξιών. Έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τα μεγαλύτερα διαστημικά κι επίγεια τηλεσκόπια, όπως τα Hubble και Atacama Large Millimeter Array. Έχει υποστηρίξει την καριέρα της με κονδύλια της NASA, της Γαλλικής διαστημικής εταιρίας, και 2 φορές μέσω της ανταγωνιστικής Ευρωπαϊκής υποτροφίας Marie Curie Intra-European Fellowship. Η Μιρέλλα Χαρσούλα πήρε πτυχίο Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστρικαό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό δίπλωμα Αστροφυσικής (D.E.A) από το πανεπιστήμιο “Paul Sabatier” της Τουλούζης (Γαλλία) με θέμα την ακτινοβολία γ από την επιφάνεια του ‘Αρη από τα δεδομένα του δορυφόρου PHOBOS. Στη συνέχεια πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο ΕΚΠΑ με θέμα τις Κοσμολογικές καταρρεύσεις και την δημιουργία αντιπεριστρεφομένων γαλαξιών. Από το 1998 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα της Ακαδημίας Αθηνών και του πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2003 έως το 2016 εργάστηκε στο κέντρο Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών ως επιστημονικό προσωπικό και από το 2016 έως σήμερα συνεχίζει να εργάζεται στο ΚΕΑΕΜ ως ερευνήτρια Β΄. Μελετάει την τροχιακή δομή των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών με αριθμητικές προσομοιώσεις Ν-σωμάτων αλλά και με αναλυτικά μοντέλα με σκοπό την εξήγηση της μορφολογίας τους.