Οι Νεάντερταλ στον καθρέφτη

Οι Νεάντερταλ στον καθρέφτη: Νέα στοιχεία και ερμηνείες για την εξέλιξη των Νεάντερταλ και για την προέλευση των σημερινών ανθρώπων.

Η συμπεριφορά και η προσαρμογή των Νεάντερνταλ, η διασπορά των σύγχρονων ανθρώπων στην Ευρασία και η πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ τους, καθώς και οι λόγοι της εξαφάνισης των Νεάντερνταλ, προκαλούσαν πάντα το ενδιαφέρον τόσο των παλαιοανθρωπολόγων όσο και του κοινού. H Κατερίνα Χαρβάτη θα μας παρουσιάσει πρόσφατες ανακαλύψεις στην μελέτη απολιθωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ψηφιακών μεθόδων «εικονικής» ανθρωπολογίας, αρχαίου DNA και άλλων προσεγγίσεων, οι οποίες έχουν ρίξει φως στην παλαιοβιολογία των Νεάντερνταλ και τον τρόπο ζωής τους, στο χρονικό διάστημα και την διαδρομή κατά τον διασκορπισμό των μοντέρνων ανθρώπων στην Ευρώπη και στην προοπτική της βιολογικής και πολιτισμικής ανταλλαγής ανάμεσά τους.

 

Συμμετέχοντες:
Κατερίνα Χαρβάτη, Επικεφαλής τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας, Κέντρο Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Παλαιοντολογία Περιβάλλοντος, Eberhard Karls Universität Tübingen

Η Κατερίνα Χαρβάτη είναι καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tubingen. Είναι καινοτόμος στη χρήση ψηφιακών μεθόδων για την μελέτη ανθρώπινων απολιθωμάτων, όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση και οι αναλυτικές μέθοδοι γνωστές ως “Γεωμετρική Μορφοτεχνία” και “Εικονική Ανθρωπολογία”. Η δουλειά της επικεντρώνεται στην εξέλιξη, την παλαιοβιολογία και την εξαφάνιση των Νεάτερνταλ, την καταγωγή και τον διασκορπισμό των πρώτων σύγχρονων ανθρώπων καθώς και τους πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ των μοντέρνων ανθρώπων και των προγόνων μας. Η Χαρβάτη είναι επίσης αφοσιωμένη στην έρευνα εκτός εργαστηρίου καθώς έχει διεξάγει επιτόπιες έρευνες τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη. Απέκτησε το Διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης το 2001. Ήταν Eπίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης από το 2001 έως το 2004, πριν μεταβεί στη Ληψεία της Γερμανίας ως Επί κεφαλής ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Plank για την Εξελεγκτική Ανθρωπολογία. Το 2009 έγινε Καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tubingen. Είναι κύρια ερευνήτρια 2 επιχορηγήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (“PaGEA 2011 και “CROSSROADS” 2016) και του Κέντρου Ανωτέρων Σπουδών “Λέξεις, οστά, γονίδια, εργαλεία: Ακολουθώντας την γλωσσική, πολιτιστική και βιολογική τροχιά του παρελθόντος των ανθρώπων” που έχει ιδρυθεί από το Γερμανικό Ίδρυμα Ερευνών (DFG). Είναι επίσης μέλος του Κέντρου Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Παλαιο-περιβαντολλογία. Το άρθρο που συνέγραψε για το πρώτο κρανίο του σύγχρονου ανθρώπου από το Hofmeyr της Ν. Αφρικής ανακηρύχθηκε από το περιοδικό TIME ως μια από τις 10 κορυφαίες επιστημονικές ανακαλύψεις για το 2017. Το 2010 ανακηρύχθηκε μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για τα Επιστημονικά Επιτεύγματα ενώ το 2014 της απονεμήθηκε το βραβείο έρευνας (Landesforschungspreis) από το ομόσπονδο κρατιδίο του Baden-Wurttemberg.
H oμιλία της Κατερίνα Χαρβάτη θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen