Ψευδοεπιστήμες και έρευνα στο διαδίκτυο

Στις μέρες μας οι περισσότεροι χρησιμοποιούν, σχεδόν καθημερινά, ένα ή περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και πολλές άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. Ένας από τους κινδύνους στην εποχή της πληροφορίας είναι το πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα αυτών που διαβάζουμε. Μαζί με τις χρήσιμες πληροφορίες που μπορούμε να πάρουμε από το ίντερνετ υπάρχουν άλλες τόσες ψευδείς ειδήσεις οι οποίες, πολλές φορές, μπορεί να είναι επικίνδυνες. Στην παρουσίαση μας θα δούμε τους τρόπους με τους οποίους μεταδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο και ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να τις διακρίνουμε αποτελεσματικά.

 

Συμμετέχοντες:
Θεόδωρος Δανηιλίδης, Ιδρυτής και συντονιστής ερευνών στη σελίδα Ellinika Hoaxes, Στάμος Αρχοντής, Αρθρογράφος, ερευνητής στη σελίδα Ellinika Hoaxes

Τα «ellinikahoaxes.gr» είναι η πρώτη, και μέχρι στιγμής μοναδική, συντονισμένη προσπάθεια κατάρριψης αναληθών δημοσιευμάτων στο ιντερνέτ. Εργαλείο μας είναι έρευνα και συλλογή στοιχείων από αξιόπιστες πηγές. Η συντακτική ομάδα (πρώην bloggers) αποτελείται από άτομα με εμπειρία στην αναγνώριση και κατάρριψη μύθων, ψευδών ειδήσεων, πλαστών βίντεο – φωτογραφιών και hoaxes.
Ελληνικά Hoaxes