Σπήλαια: ναοί για τους κυνηγούς μαμούθ

Αινιγματικοί υπόγειοι ναοί με τοιχογραφίες που απεικονίζουν μαμούθ και ρινόκερους βρέθηκαν σε σπηλιές της Γαλλίας και της Ισπανίας. Σαμάνοι και καλλιτέχνες έζησαν σε αυτές τις σπηλιές κατά την διάρκεια της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Η ανακάλυψη ενός παρόμοιου ναού σε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων στην σπηλιά Κάποβα στα Ουράλια όρη, στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, ήταν προφανώς μια μεγάλη έκπληξη. Θα μπορούσε να είναι ένας είδος «μετανάστευσης με τα πόδια», καθώς δεν υπήρχαν άλογα και τροχοφόρα οχήματα για να διανύσουν τόσο μεγάλες αποστάσεις στην Εποχή των Παγετώνων; Μπορεί η παλαιογενετική να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις; Οι άνθρωποι που ζωγράφισαν τα μαμούθ κυνηγούσαν όντως αυτούς τους τριχωτούς γίγαντες και αν ναι, ποιες είναι οι ενδείξεις γι αυτό; Γιατί οι σύγχρονοι επιστήμονες αν μελετούν την αρχαία πρακτική της παραδοσιακής ιατρικής; Οι έρευνες στην σπηλιά της Κάποβα στα νότια Ουράλια όρη στη Ρωσία απαντούν ή τουλάχιστον αρχίζουν να απαντούν σε αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

 

Συμμετέχοντες:
Vladislav Zhitenev, Αναπληρωτής Καθηγητής τμήματος Αρχαιολογίας, Σχολή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας (Lomonosov Moscow State University).

Ο Vladislav Zhitenev είναι Ρώσος αρχαιολόγος και ιστορικός, Aναπληρωτής Kαθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας. Έχει δημοσιεύσει έρευνες παλαιογενετικής και αρχαιολογίας για την μετανάστευση και τις αλλαγές στη σύσταση του Ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά την Εποχή του Χαλκού στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2015 (522, 167–172, June 2015). Από το 1997 διεξάγει έρευνα στην τάιγκα στα Ουράλια όρη και είναι ο Επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής του Πανεπιστημίου Lomonosov της Μόσχας στα νότια Ουράλια όρη. Επίκεντρο της έρευνάς του είναι η πρώιμη μεταναστευτική κίνηση του Homo Sapiens, οι σπηλιές-καταφύγια και η παλαιολιθική τέχνη κατά την Εποχή των Παγετώνων.