Δύο Ελληνίδες λάμπουν στον τομέα της αστροφυσικής

22 Μαρτίου, 2017 ΝΕΑ

Από την Annie Jump Cannon και την ταξινόμηση των αστέρων στις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την Jocelyn Bell Burnell και την ανακάλυψη των pulsars στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι γυναίκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην έρευνα του διαστήματος. Φέτος, στα πλαίσια του Athens Science Festival, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε δυο Ελληνίδες που έχουν λάμψει στον τομέα της αστροφυσικής, την Καλλιόπη Δασύρα και την Μιρέλλα Χαρσούλα.

Η Καλλιόπη Δασύρα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών, έλαβε το διδακτορικό της το 2006 απο το πανεπιστήμιο Ludwig Maxilimilians και το Ινστιτούτο Max Plack στη Γερμανία. Έχει εργαστεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στις ΗΠΑ, και τη Γαλλία ενώ έχει λάβει και δύο φορές την υψηλού κύρους ευρωπαϊκή υποτροφία Marie Curie. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη μελέτη των μαύρων τρυπών και πιο συγκεκριμένα στο πώς αυτά τα εξωτικά αντικείμενα επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών. Η Δρ. Δασύρα επίσης βραβεύτηκε το 2016 με το βραβείο της «L’Oréal UNESCO για τις γυναίκες στην Επιστήμη» στην Ελλάδα, το οποίο αναγνωρίζει και επιβραβεύει ανερχόμενες γυναίκες επιστήμονες που έχουν υλοποιήσει υποδειγματική έρευνα με σημαντική επιστημονική αξία στο πεδίο των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα.

Η Μιρέλλα Χαρσούλα είναι Ερευνήτρια Β’ στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΑΕΜ).  Έλαβε το διδακτορικό της από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών με θέμα τη δημιουργία αντιπεριστρεφόμενων γαλαξιών, ενώ κατέχει και μεταπτυχιακό δίπλωμα Αστροφυσικής από το πανεπιστήμιο “Paul Sabatier” της Τουλούζης στη Γαλλία. Από το 2003 εργάζεται στο κέντρο Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών (ΚΕΑΕΜ) της Ακαδημίας Αθηνών, συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και από το 2016 είναι Ερευνήτρια Β’. Μελετάει την τροχιακή δομή των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών με αριθμητικές προσομοιώσεις Ν-σωμάτων αλλά και με αναλυτικά μοντέλα, με σκοπό την εξήγηση της μορφολογίας τους.

Η ομιλία τους «Γαλαξίες και Μαύρες Τρύπες: δημιουργία και συνεξέλιξη» στο Athens Science Festival θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις 6μμ στο Αμφιθέατρο, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.