Αφουγκραζόμαστε το σύμπαν και αποκαλύπτουμε τα μυστικά του

29 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Στην προσπάθεια τους να αποκαλύψουν όσο το δυνατό περισσότερα συμπαντικά μυστικά, οι επιστήμονες «στήνουν αυτί» και αφουγκράζονται τις κοσμικές βροντές. Οι δονήσεις αυτές που εξαπολύονται από τα βάθη του σύμπαντος, δεν γίνονται καν αντιληπτές από τις αισθήσεις μας, καθώς οι παραμορφώσεις που προκαλούν στον χωρoχρόνο μέσα στον οποίο «τρέχουμε» διαρκώς, είναι ανεπαίσθητες.

Εδώ και λίγα χρόνια, όμως, η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων, που έχουν τη δυνατότητα να αισθάνονται και να καταγράφουν τις δονήσεις αυτές, χάρη στις εξαιρετικά ευαίσθητες διατάξεις τους. Η υψηλή ευαισθησία τους επιτρέπει τον εντοπισμό και τη μελέτη των πηγών των δονήσεων: τις συγκρούσεις δηλαδή των μικρών σκοτεινών αντικειμένων που πραγματοποιούνται σε τεράστιες κοσμολογικές αποστάσεις από τον πλανήτη μας.

Οδηγός μας σε αυτή την περιπλάνηση στο αχανές σύμπαν, θα είναι ο Έλληνας φυσικός Θεοχάρης Αποστολάτος, ο οποίος έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τα βαρυτικά κύματα, τις μαύρες τρύπες και τη σχετικότητα. Σήμερα διδάσκει ως αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ’ όπου και πήρε το πρώτο του πτυχίο το 1988. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (CIT), απ’ όπου και έλαβε το διδακτορικό του υπό την επίβλεψη του νομπελίστα καθηγητή Kip Thorne, ενώ συνέχισε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στο Max Planck Institute της Γερμανίας.