Alexander Fefegha | Ρατσισμός και σεξισμός: Είναι ένοχη η Τεχνητή Νοημοσύνη;

21 Μαρτίου, 2019 ΝΕΑ

Η εισαγωγή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη ζωή μας αποτελεί σίγουρα ένα μεγάλο βήμα της τεχνολογικής προόδου με ποικίλα οφέλη. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις της στην κοινωνία που ακόμα είναι δύκολο να απαντηθούν. Ο Alexander Fefegha, technologist και συνιδρυτής του Comuzi design & innovation studio, ερευνά τις ηθικές προεκτάσεις της «εισβολής» της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας, και πιο συγκεκριμένα τις προκατάληψεις που αφορούν στη φυλή και το φύλο. Τι συμβαίνει όταν αυτές «τρυπώνουν» στους αλγοριθμους των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και επηρεάζουν σημαντικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα δικαστικές ποινές; Μπορούν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης να γίνουν όργανα φυλετικών ή βασισμένων στο φύλο προκαταλήψεων; Θα πρέπει να ανησυχούμε ή μήπως υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι να εξασφαλίσουμε τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας;

Η προκατάληψη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζεται κυρίως στα δεδομένα ή στο αλγοριθμικό μοντέλο, επομένως η ποιότητα των δεδομένων με τα οποία εκπαιδεύονται τα συστήματα αυτά καθορίζει και τον βαθμό αμεροληψίας τους. Τα «κακά» δεδομένα μπορεί να περιέχουν λανθάνουσες προκαταλήψεις φύλου, φυλής ή άλλου τύπου. Πολλά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν εκπαιδευτεί και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας δεδομένα αμφιβόλου «αμεροληψίας». Στην ομιλία του στο Athens Re-Science Festival, ο Alexander Fefegha μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να περιορίσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο τέτοιων συστημάτων και στη σημασία της εκπαίδευσης των συστημάτων του παρόντος και του μέλλοντος με δεδομένα απελευθερωμένα από προκαταλήψεις.

Ο Alexander Fefegha είναι συνιδρυτής και επικεφαλής παραγωγής στο Comuzi, ένα στούντιο σχεδιασμού και καινοτομίας που ασχολείται με τις κοινωνικές προεκτάσεις των αναδυόμενων τεχνολογιών. Μερικοί από τους πελάτες της Comuzi είναι η Nike, η ASOS, η Uber, το BBC, το Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου, το Ustwo, το Δασικό Συμβούλιο Waltham και το NHS. O Alexander είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνά του πάνω στις ηθικές προεκτάσεις της τεχνητής νοημοσύνης, την αλγοριθμική προκατάληψη σε σχέση με τη φυλή και το φύλο και τη διερεύνηση των μελλοντικών τεχνολογικών διεπαφών με τις οποίες θα αλληλεπιδρούμε. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Καινοτομία από το Central St Martins.

 

Τίτλος ομιλίας: Προκαταλήψεις στα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης // Ημερομηνία & Ώρα: Σάββατο 6 Απριλίου 2019, 20.30.
Η ομιλία του Alexander Fefegha στο Athens Re-Science Festival πραγματοποιείται με την υποστήριξη του British Council.