Φως και ήχος στην υπηρεσία της ιατρικής και της βιολογίας

27 Μαρτίου, 2018 ΝΕΑ

«Υπάρχουν δυο τρόποι για να λάμπεις: είτε να αντανακλάς το φως είτε να το δημιουργείς», έγραψε κάποτε ο Γάλλος ποιητής Πολ Κλωντέλ, και το επιστημονικό έργο του Βασίλη Ντζιαχρήστου συνοψίζει άριστα το βαθύτερο νόημα της ρήσης. Ο Έλληνας καθηγητής εξερευνά εδώ και χρόνια τις δυνατότητες του φωτός, και πώς αυτές οδηγούν σε νέα επιστημονικά μονοπάτια. Στα μονοπάτια αυτά θα μας ξεναγήσει με την ομιλία του στο Athens Science Festival 2018, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους το φως αξιοποιείται στην ιατρική και τη βιολογία.

Από τα πρώιμα στάδια της ιατρικής το φως χρησιμοποιήθηκε τόσο για διαγνωστικούς όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς, σε πολλούς τομείς και ειδικότητες, όπως στη δερματολογία, στην ενδοσκοπία και στη χειρουργική. Οι περιορισμοί όμως που συνοδεύουν το φως είναι σαφείς μιας, καθώς δεν είναι εφικτό να «δούμε» κάτω από την επιφάνεια των ιστών είτε με τα μάτια μας είτε με απλές κάμερες. Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος, καθηγητής των σχολών Ιατρικής και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, και διευθυντής της έδρας Βιολογικής Απεικόνισης του ίδιου πανεπιστημίου, επιχειρεί να υπερβεί τους περιορισμούς αυτούς.

Υπό την καθοδήγησή του, οι συνεργαζόμενοι μηχανικοί, φυσικοί, μηχανικοί υπολογιστών και βιολόγοι χρησιμοποιούν τόσο το φως όσο και τον ήχο ώστε να «δουν» κάτω από την επιφάνεια των ιστών. Οι καινοτόμες μέθοδοι φθορισμού και οπτοακουστικής απεικόνισης τις οποίες ανέπτυξαν επιτρέπουν την «λεπτομερή» απεικόνιση και ανοίγουν νέους δρόμους για την αξιοποίηση του φωτός στη βιολογία και την ιατρική. Παράλληλα, προσφέρει νέες δυνατότητες εμπορικής αξιοποίησης των εφευρέσεων και των καινοτομιών της ομάδας του Ντζιαχρήστου, ούτως ώστε να καθίσταται ευκολότερη η διάγνωση και αποτελεσματικότερη η παρακολούθηση μίας θεραπείας.

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης (IBMI) του κέντρου Helmholtz, διευθυντής εμβιομηχανικής του Helmholtz Pioneer Campus, ιδρυτικό μέλος του Ογκολογικού Ερευνητικού Κέντρου TranslaTUM, και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού Photoacoustics.
Έχει τιμηθεί με δύο βραβεία «Πρωτοποριακού Ερευνητή» από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, με το χρυσό μετάλλιο της Εταιρείας Μοριακής Απεικόνισης, με το βραβείο Gottfried Wilhelm Leibnitz (2013), μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων.

Τίτλος δράσης: Φως και Ήχος : Μαγεία, Επιστήμη και Επιχειρηματικότητα || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 18.00- 18.50
H oμιλία του Βασίλη Ντζιαχρήστου θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Goethe–Institut Athen.