Γιατί οι μυρωδιές διατηρούνται ανεξίτηλες στη μνήμη μας

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Σε αντίθεση με την όραση ή την ακοή, η αίσθηση της όσφρησης έχει μελετηθεί ελάχιστα. Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετοί επιστήμονες έχουν εστιάσει στην ανεξερεύνητη περιοχή της μύτης, μελετώντας τη μυστηριώδη σύνδεση της όσφρησης με τα συναισθήματά μας.

Ο Luca Turin διαθέτει πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο ερευνητικό αντικείμενο, έχοντας μάλιστα προτείνει έναν κβαντικό μηχανισμό αναγνώρισης των οσμών από νευροϋποδοχείς. Ουσιαστικά, υποστηρίζει ότι οι ανθρώπινη μύτη είναι ικανή να εντοπίσει δεκάδες χιλιάδες οσμές χωρίς σφάλμα, μέσα από ένα ευρύτατο φάσμα συγκέντρωσης αρωματικών ενώσεων. Ο ίδιος ο Turin, άλλωστε, διαθέτει εξαιρετικές οσφρητικές ικανότητες: εργάστηκε ως CTO μιας εταιρείας που σχεδίαζε αρωματικές ενώσεις για αρώματα και γεύσεις, σημειώνοντας ποσοστό επιτυχίας 100 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της βιομηχανίας.

Στην ομιλία του στο Athens Science Festival, o Turin θα αναφερθεί στην προσπάθεια του να αποδείξει ότι η μύτη λειτουργεί ως δονητικό φασματοσκόπιο. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει γιατί οι αναμνήσεις που συνδέονται με μυρωδιές, διατηρούνται ανεξίτηλες στη μνήμη μας, σε αντίθεση με τις εικόνες, τους ήχους ή τις γεύσεις. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που θεωρεί τη μύτη μια κβαντική μηχανή με αδιανόητες δυνατότητες.

Ο Luca Turin είναι ένας από τους επιστήμονες που αντιπροσωπεύουν στο μέγιστο βαθμό το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ «Επιστήμη χωρίς σύνορα». Γεννήθηκε στη Βηρυτό του Λιβάνου από Ιταλο-Αργεντινούς γονείς, και μεγάλωσε στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελβετία. Οι σπουδές του στη Φυσιολογία και Βιοφυσική ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL), απ’ όπου και πήρε το διδακτορικό του το 1978. Εργάστηκε ως λέκτορας στο τμήμα Βιοφυσικής του ίδιου πανεπιστημίου, ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Ulm, ως ερευνητής στο MIT και στο Ινστιτούτο Αλέξανδρος Φλέμινγκ στην Αθήνα, όπου επέστρεψε το 2016 με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τίτλος ομιλίας: Η μύτη ως ένα φασματοσκόπιο κβάντων || Ημερομηνία & Ώρα: 27 Απριλίου, 20.00- 20.50