Εξερευνώντας το μυστήριο της ανθρώπινης κίνησης

6 Απριλίου, 2016 ΝΕΑ

Γιατί ένα ρομπότ δεν μπορεί να περπατήσει σαν άνθρωπος;
Γιατί καταλήξαμε να έχουμε εγκέφαλο;

«Αν ο εγκέφαλος ήταν τόσο απλός ώστε να μπορούμε να τον κατανοήσουμε, τότε θα ήμασταν τόσο απλοί που δεν θα καταφέρναμε να τον κατανοήσουμε», έλεγε χαρακτηριστικά ο νοτιοαφρικανός επιστήμονας-ζωολόγος Λάιαλ Γουάτσον.

Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως να «κεντρίζει» την περιέργεια και να θρέφει την επιμονή των νευροεπιστημόνων, που μεταξύ πολλών άλλων μυστηρίων, αναζητούν την αιτία δημιουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Μήπως εξελίχθηκε για να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες μας για επικοινωνία; Μήπως διογκώθηκε για να αποθηκεύσει περισσότερες πληροφορίες; Ο νευροεπιστήμονας Daniel Wolpert επιμένει ότι ο εγκέφαλος υπάρχει για έναν και μοναδικό λόγο: για να μας χαρίζει την κίνηση. Το Σάββατο 9 Απριλίου 2016 στις 20:00, στην ομιλία του με τίτλο «Γιατί υπάρχει ο εγκέφαλος;», ο καθηγητής στο τμήμα μηχανικής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Δρ. Γουόλπερτ, θα ξεναγήσει το κοινό του Athens Science Festival στην πολυπλοκότητα που συνοδεύει την κάθε φαινομενικά φυσική και αβίαστη κίνηση μας και θα αποκαλύψει γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φτιάξουμε μηχανές που εκτελούν εξίσου επιδέξιες κινήσεις.

 

Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Wolpert2