Γνωρίστε όλες τις δράσεις του Ε. Κ. «Αθηνά» στο ASF 2017!

27 Μαρτίου, 2017 ΝΕΑ

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα από εργαστήρια για παιδιά, ομιλίες, παρουσιάσεις κι εκθέματα στη διαδραστική έκθεση, οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» θα βρίσκονται και φέτος στο Athens Science Festival για να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν την επιστήμη στην καθημερινότητα τους!

Τόσο οι ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί, όσο και οι δραστηριότητες που έχει σχεδιάσει το Ε.Κ. «Αθηνά» στο πλαίσιο της διαδραστικής έκθεσης, απευθύνονται σε όλους και στοχεύουν να αναδείξουν με κατανοητό τρόπο τους ποικίλους τρόπους που η επιστήμη της πληροφορικής κι οι ψηφιακές επιστήμες συναντούν την καθημερινότητα μας!

Ένα από τα εκθέματα της διαδραστικής έκθεσης δεν είναι άλλο από το “Βλάση, το ρομπότ που χορεύει!”. Η ομάδα αναγνώρισης και επεξεργασίας μουσικής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. “Αθηνά” έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο αλγόριθμο αναγνώρισης ρυθμού σε πραγματικό χρόνο (real-time beat-tracking) ο οποίος έχει ενσωματωθεί σε ένα ρομπότ που χορεύει. Συγκεκριμένα, στο ρομπότ μπορεί να «φορτωθεί» οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι της αρεσκείας μας, και το ρομπότ να αναπαραγάγει το κομμάτι αυτό και να αναγνωρίσει το ρυθμό. Έτσι μπορεί και χορεύει σύμφωνα με τον ρυθμό του κομματιού που αναπαραγάγει!

Η συνέχεια συνεχίζει να είναι.. χορευτική, αφού μαθαίνουμε για το “WhoLoDancΕ: χορεύοντας με την τεχνολογία”. Πώς μια κινούμενη φιγούρα μπορεί να επηρεάσει την κίνησή σου; Αν συγχόρευες με ένα τρισδιάτατο άβαταρ ή μία ολογραμματική προβολή πώς θα ήθελες να μοιάζει(ς); Πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς μια βιβλιοθήκη για τη χορευτική κίνηση; Τι μπορεί να διδάξει έναν επιστήμονα της πληροφορικής ένας χορευτής ώστε να σχεδιάζει καλύτερες διαδραστικές διεπαφές; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα τα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε μέσα από την ενασχόλησή μας στο ερευνητικό έργο WhoLoDancE!

Ένα ρομπότ χορεύει, ακούει τα μικρά παιδιά και παίζει μαζί τους, ένα avatar μας μιλάει στην νοηματική, ένας εικονικός χοροδιδάσκαλος μας δείχνει κινήσεις χορού, ένας υπολογιστής απαντά κοινωνικά ερωτήματα: ρυθμός, παιχνίδι και πολλή τεχνολογία συνδυάζονται στη διαδραστική έκθεση του ΕΚ «Αθηνά»! “Συντονίσου -λοιπόν- στους ρυθμούς της Ψηφιακής Τεχνολογίας”!

Και τελικά καλούμαστε να “Ανοίξουμε τη σκέψη μας στο μέλλον!”. Γιατί άραγε οι ερευνητές δυσκολεύονται να δημιουργήσουν νέα και καινοτόμα προϊόντα παρά το γεγονός ότι έχουν στην διάθεση τους πλήθος από δεδομένα, γνώση και εργαλεία; Πώς μπορεί η γνώση που παράγεται στα ερευνητικά εργαστήρια να αξιοποιηθεί, να συνδεθεί και να συνδυαστεί, όπως τα κομματάκια ενός παζλ, για να μας δώσει ένα αποτέλεσμα που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε; Mέσα από το δημιουργικό παιχνίδι ρόλων με «τουβλάκια» βλέπουμε τα αποτελέσματα της εργασίας μας να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ανοίγουν πόρτες για νέες δυνατότητες και αποτελέσματα!

Η διαδραστική έκθεση είναι μόνο η αρχή αφού τα εργαστήρια για παιδιά έρχονται για να συναρπάσουν τους μικρούς μας φίλους!
Tα ρομπότ σε περιμένουν για να παίξετε! Οι χειρονομίες, οι κινήσεις, οι εκφράσεις του προσώπου αλλά και η ομιλία σου, θα αποτελέσουν τους τρόπους για να επικοινωνήσεις μαζί τους! Εσύ βρίσκεις τον τρόπο με τον οποίο θες να εκφραστείς και εμείς αναλαμβάνουμε να κάνουμε το ρομπότ να καταλάβει, ώστε να επικοινωνήσει κατάλληλα μαζί σου. Πως θα ήταν λοιπόν το παιχνίδι με ένα ρομπότ; Η μονάδα Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης του Ε.Κ. “Αθηνά” μελετά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Baby Robot τους διαύλους επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των παιδιών με τα ρομπότ, στα πλαίσι του “Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο!”.

“Mr. Google! Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα στον κόσμο της Google?”
Το να βρούμε την πληροφορία στο google είναι κάτι που όλοι το θεωρούμε δεδομένο, αλλά τι συμβαίνει μέχρι αυτή η πληροφορία να παρουσιαστεί στην οθόνη μας; Πώς ιεραρχεί η Google τις ιστοσελίδες που είναι σχετικές με κάτι που ψάχνουμε για να τις παρουσιάσεις από τις πιο σημαντικές στις λιγότερες σημαντικές; Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά θα «ντυθούν» για λίγο «ιστοσελίδες», θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια που χαράσσουν οι αλγόριθμοι και θα πάρουν μια ιδέα πώς μικρές αλλαγές στη δομή των διασυνδέσεων μεταξύ των ιστοσελίδων μπορούν να καθορίσουν το ποια πληροφορία θα φτάσει τελικά πρώτη στα χέρια μας!

Στο καφέ της επιστήμης θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πως γεννιούνται και διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις και ποιες οι συνέπειες τους! Μέσω της παρουσίασης “Ψέμα ή πραγματικότητα; Πώς πληθαίνουν οι ψευδείς ειδήσεις και οι μη έγκυρες επιστημονικές μελέτες;” θα δούμε επίσης πως τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται αποτελεσματικοί συνεργοί στη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που έχει η διαστρέβλωση της αλήθειας. Θα περάσουμε από το χώρο της δημοσιογραφίας στο χώρο της επιστημονικής έρευνας για να παρακολουθήσουμε τις διαδικασίες δημοσίευσης μιας μελέτης και να κατανοήσουμε τους λόγους πίσω από την όλο και συχνότερη εμφάνιση μη έγκυρων επιστημονικών μελετών που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Τέλος, θα γνωρίσουμε τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει να προσφέρει η τεχνολογία δικτύων όταν συνεργάζεται με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και την επιστημονική μεθοδολογία.
01/04/2017, 18:00-19:50 | Δεξαμενές Καθαρισμού

Οσο αφορά την κυκλική οικονομία θα μάθουμε από πρώτο χέρι μέσω της ομιλίας: “Από την ευθεία… στον κύκλο: Πώς αλλάζει η χρήση των πρώτων υλών και της ενέργειας στην Κυκλική Οικονομία”. Αποτελεί ουσιαστικά μια νέα προσέγγιση που μας απομακρύνει από γραμμικά μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης και μας δείχνει τον κύκλο. Πώς θα φτάσουμε σε ένα αστικό ιστό μηδενικών αποβλήτων; Πώς η Οικονομία των Δεδομένων μπορεί να στηρίξει αυτή τη μετάβαση; Πόσο έτοιμη είναι η βιομηχανία να υποδεχτεί τις αλλαγές; Τι αλλάζει στη διαχείριση αποβλήτων στην Ελληνική πραγματικότητα; Μια σειρά από σύντομες παρεμβάσεις εκπροσώπων του ακαδημαϊκού και του βιομηχανικού χώρου, αλλά και της διοίκησης, θα δώσουν έναυσμα να ξεκινήσει η ανοιχτή συζήτηση για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας που υπόσχεται να… κυκλώσει τα κεντρικά θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου μοντέλου.
30/03/2017, 20:00-21:50 | Innovathens

Όπως πολύ σωστά θα έχετε καταλάβει λοιπόν, όσοι θα παρασθούν στο φεστιβάλ θα μπορούν να λάβουν μέρος σε πλήθος δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις με επίκεντρο τα ρομπότ, την ψηφιακή τεχνολογία, αλλά και την κοινωνία και την οικονομία μας. Όπως πάντα μέσα από το πρίσμα της επιστήμης των υπολογιστών, που αποτελεί το επίκεντρο των ερευνητικών και τεχνολογικών δραστηριοτήτων στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»!