Η δυναμική παρουσία της ΓΓΕΤ στο Athens Science Festival 2018

23 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Με φετινό σύνθημα «Επιστήμη χωρίς σύνορα», η πλειονότητα των εποπτευόμενων Ερευνητικών και Τεχνολογικών φορέων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας θα μας μεταφέρει στον κόσμο της τεχνολογίας του μέλλοντος επιδεικνύοντας πρωτότυπες κατασκευές και καινοτόμες ανακαλύψεις. Πειράματα επίδειξης, διαγωνισμοί, βραδινές εμφανίσεις, workshops, εκθέσεις τέχνης, διαδραστικές εκθέσεις, εργαστήρια για παιδιά, καφέ της επιστήμης και ομιλίες καταξιωμένων επιστημόνων, φιλοδοξούν να προσελκύσουν τους επισκέπτες κάθε ηλικίας. Ειδικότερα:

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), μας προσκαλεί να ζωγραφίσουμε μετατρέποντας μικροσκοπικά βακτήρια σε αληθινές βιολογικές μπογιές στο «Εργαστήριο βακτηριακής ζωγραφικής».

Μια ομάδα νέων ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)  θα ταξιδέψει, μικρούς και μεγάλους, στο θαυμαστό υποθαλάσσιο κόσμο, ενώ με σύντομες δράσεις αλληλεπίδρασης,  θα αναδειχθούν οι απειλές που δέχονται οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες από τον σύγχρονο τρόπο ζωής των ανθρώπων, τις κλιματικές μεταβολές και τα έντονα γεωφυσικά φαινόμενα.

Με το Ταξίδι της Αριάδνης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»,  επισκέπτες όλων των ηλικιών θα βιώσουν  μια οπτικοακουστική εμπειρία εμπνευσμένη από τον κόσμο της Κνωσού.  Ένας κόσμος φανταστικός, με εικόνες οικείες και παράξενες, εκεί όπου ο μύθος, η αρχαιολογική σκαπάνη αλλά και η ονειρική διάθεση μπλέκονται σε ένα πολύχρωμο παζλ γνώσης και φαντασίας. Αρχαία ερείπια μεταμορφώνονται, τοιχογραφίες ζωντανεύουν και μία φοβερή παρουσία προσμένει να αποκαλυφθεί.

Στο εργαστήριο «Χορεύοντας με τα μόρια», τα παιδιά θα χορέψουν στον αρχέγονο ρυθμό των μορίων, ενώ οι ενήλικες θα κληθούν να ανακαλύψουν τι κρύβεται «Κάτω από το χαλί της επιστήμης» μέσα από μια συζήτηση που σκοπό έχει να ρίξει φως στα μεγαλύτερα ερωτήματα της επιστήμης σήμερα.

Με την καθοδήγηση ειδικευμένου προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) οι επισκέπτες  θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού, με την χρήση φορητού τηλεσκοπίου. Στην ομιλία «Πρόγνωση των Σεισμών» θα συνειδητοποιήσουν ότι το όνειρο της σωστής και έγκαιρης πρόβλεψης είναι πιο κοντά από ποτέ, ενώ στην εκδήλωση «Έρευνα: Σεισμοί και προστασία» θα ενημερωθούν  για τα αποτελέσματα της μαθητικής έρευνας που διερεύνησε τις γνώσεις του κοινού για το φαινόμενο του σεισμού. Τέλος, οι επισκέπτες «Αναζητώντας την αλήθεια με το Φως»  θα μεταφερθούν από τη Γη στο διάστημα για να μάθουν πως οι αστροφυσικοί χρησιμοποιούν την ταχύτητα του φωτός για να κατανοήσουν το Σύμπαν και το μέλλον του.

Μια ξεχωριστή ξενάγηση στον μαγικό κόσμο της Τεχνολογίας έχει ετοιμάσει για τους επισκέπτες της διαδραστικής έκθεσης τo Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, ενώ όσοι έχουν αδυναμία στα ρομπότ, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εργαστήριο «Παίζοντας με τον ρομποτικό μου φίλο». Την παρουσία του ΕΚ «Αθηνά» στο φετινό Athens Science Festival συμπληρώνει η ομιλία «Ψηφιακοί κρίκοι στην διατροφική αλυσίδα» όπου θα συζητηθούν οι καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που υπόσχονται να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή και βιοποικιλότητα.

Διαδραστικά πειράματα θα πραγματοποιηθούν από  επιστήμονες  του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), οι οποίοι θα επιδείξουν με πρωτότυπο τρόπο τα  »μαγικά κρύσταλλα» των πρωτεϊνών του σώματος, ενώ παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν  κάτω από το μικροσκόπιο  τον τρόπο που μεγαλώνουν. Tους μικρούς λάτρεις της έρευνας, περιμένει μια έκπληξη με μαγικά γλειφιτζούρια!

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) θα  συστήσει τον “ραδιενεργό συγκάτοικό” σας: είναι άχρωμος, άγευστος και άοσμος, συχνάζει σε κλειστούς χώρους, εισχωρεί με ευκολία στα κτίρια και μας εκθέτει σε κίνδυνο. Το όνομά του είναι ραδόνιο και ζει μαζί μας, χωρίς να γίνεται αντιληπτός από κανέναν. Είναι μια από τις κυριότερες αιτίες καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, κι αυτό σημαίνει πως δεν είναι καλή παρέα.

Η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Δρ. Μ. Κυπριανίδου θα απευθύνει χαιρετισμό κατά την τελετή έναρξης,  την Τρίτη, 24 Απριλίου στις 18:30.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των δράσεων που υποστηρίζονται από τη Γενική Γραμματεία ‘Ερευνας και Τεχνολογίας εδώ.

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) αποτελεί μια σύγχρονη δημόσια υπηρεσία με αποστολή τον σχεδιασμό και τον συντονισμό της υλοποίησης της πολιτικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ). Η επένδυση στην επιστήμη, στην έρευνα και στην τεχνολογία, αποτελεί κεντρική στρατηγική προτεραιότητα για ένα αναπτυξιακό μοντέλο κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, στηριζόμενο στην υψηλή κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και σε νέες καινοτόμες ιδέες. Η ΓΓΕΤ έχει κεντρικό ρόλο στο υφιστάμενο σύστημα Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής έρευνας στην Ελλάδα, καθώς και της διαχείρισης δράσεων ΕΤΑΚ. Επιπλέον, η ΓΓΕΤ εποπτεύει Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικούς Φορείς, οι οποίοι στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες με τις απαραίτητες δεξιότητες για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Επιτελούν σημαντικό έργο και παρουσιάζουν ιδιαίτερα χρήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα στην Ιατρική και Βιοϊατρική, την Αστροφυσική, τις Φυσικές Επιστήμες, τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, τη Θαλάσσια Έρευνα, την Τεχνολογία, την Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες.