Η επιστήμη πίσω από τη γέφυρα που αψηφά τον Εγκέλαδο

18 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Μία από τις εντυπωσιακότερες κατασκευές στη σύγχρονη Ελλάδα είναι αναμφίβολα η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Η γεφύρωση όμως του στενού δεν ήταν επ ουδενί μια απλή κατασκευαστική διαδικασία. Επί χρόνια έμενε σε επίπεδο οράματος, τόσο λόγω των τεράστιων διαστάσεων του εγχειρήματος, όσο και λόγω των τεχνικών δυσκολιών που φαντάζαν ανυπέρβλητες.

Όπως θα μας αναλύσει στην ομιλία του ο πολιτικός μηχανικός Άκης Παναγής, η μεγαλύτερη πρόκληση της κατασκευής της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» αφορούσε στην τεκτονική του δυτικού κορινθιακού κόλπου, ο οποίος έχει ιστορικό συχνών και ισχυρών σεισμών. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιτυχημένη και ασφαλής ανέγερση της γέφυρας, οι μηχανικοί κλήθηκαν να υλοποιήσουν πρωτότυπες και μοναδικές λύσεις προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έργου. Παράλληλα όμως έπρεπε να στηριχθούν σε ήδη εφαρμοσμένες πρακτικές για την εκτίμηση της διέγερσης και την αντιμετώπιση των εγγενών αβεβαιοτήτων των σεισμικών συμβάντων.

Στην παρουσίαση του Παναγή στο Athens Science Festival, θα διερευνηθούν οι βασικές αρχές αξιολόγησης και μετριασμού του σεισμικού κινδύνου για τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές, βάσει των συγκεκριμένων τεχνικών που υλοποιήθηκαν στη γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».

Ο Άκης Παναγής είναι ειδικευμένος στον αντισεισμικό σχεδιασμό κατασκευών, και την τελευταία δεκαετία ασχολείται με την ενόργανη παρακολούθηση στο τμήμα δομικής συντήρησης της Γέφυρα Α.Ε.

Τίτλος: Γεφυρώνοντας το στενό – Η σεισμική πρόκληση || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 18.00- 18.50
 Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ.