Η γλώσσα της συνείδησης είναι γραμμένη με μαθηματικούς όρους

18 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Η δυνατότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων μαθηματικών πράξεων. Τη συσχέτιση αυτή θα αναλάβει να μας εξηγήσει στο πλαίσιο του Athens Science Festival 2018 ο Αθανάσιος Φωκάς, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους μαθηματικούς παγκοσμίως.

Ο Φωκάς κατέχει την έδρα της μη-γραμμικής μαθηματικής επιστήμης στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Cambridge, και έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με τη μαθηματική διατύπωση της συνείδησης. Θα μας περιγράψει λοιπόν τους τρόπους με τους οποίους επεξεργαζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τα εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ θα εστιάσει στα μαθηματικά προβλήματα που προκύπτουν στις ιατρικές απεικονίσεις, ως μέσο για την κατανόηση των νευρολογικών διεργασιών της αντίληψης.

Επίσης, ο σπουδαίος Έλληνας επιστήμονας θα αναφερθεί στη συσχέτιση της γλώσσας των μαθηματικών με την τέχνη, αλλά και στον ρόλο του ασυνείδητου. Η βαθιά σύνδεση των μαθηματικών με τους νευρωνικούς μηχανισμούς είναι σύμφωνα με τον Φωκά ενδεικτική της σπουδαιότητάς τους. Ο ίδιος άλλωστε έχει διακηρύξει κατ’ επανάληψη την αγάπη του για την επιστήμη των μαθηματικών, τα οποία αποτελούσαν σημείο αναφοράς καθ’ όλη τη διάρκεια των ευρύτατων σπουδών, και της πολυσχιδούς ερευνητικής και ακαδημαϊκής του καριέρας.

Γεννημένος το 1952 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, έφυγε από την Ελλάδα για να σπουδάσει αεροναυτική στο Imperial College. Συνέχισε τις σπουδές του στο California Institute of Technology, απ’ όπου έλαβε το διδακτορικό του στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική, ενώ αμέσως μετά την αποφοίτησή του διορίστηκε Καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Μαθηματικών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Clarkson στις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας στο Λονδίνο, δίδαξε στο Imperial College, και έξι χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος καθηγητής που ανέλαβε την έδρα της μη-γραμμικής μαθηματικής επιστήμης στο Cambridge.

Το 2005 έγινε το πρώτο εκλεγμένο τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον κλάδο του. Έχει τιμηθεί με αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις, από τα οποία ξεχωρίζει το βραβείο «Naylo» της Μαθηματικής εταιρείας του Λονδίνου (χαρακτηρίζεται ως το Νόμπελ των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών), και ο Σταυρός του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος που του απονεμήθηκε το 2005 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τίτλος ομιλίας: Αντίληψη και η ουσία των μαθηματικών || Ημερομηνία & Ώρα: 24 Απριλίου, 20.00- 20.50