Η οικογένεια του Ιδρύματος Ωνάση συμμετέχει δυναμικά στο ASF 2018!

23 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Με τέσσερις ομιλίες, πέντε πρωτότυπα εκπαιδευτικά εργαστήρια και ένα διαδραστικό έκθεμα, συμμετέχουν στο Athens Science Festival 2018, το Ίδρυμα Ωνάση, η Στέγη και ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος.

ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ_

Σκελετοί και Ελέφαντες σε Βιβλιοθήκες
Πέμπτη 26 Απριλίου | 17.00 | INNOVATHENS
Ομιλητής: Αχιλλέας Σαμαράς, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
Φορέας:  Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Στη σημερινή εποχή η διάδοση της επιστήμης κερδίζει σταθερά έδαφος. Ωστόσο, μία σειρά ζητημάτων παραμένει σχεδόν “μυστηριακή” για το ευρύ κοινό, όπως: το πώς παράγεται η επιστήμη, τι είναι η επιστημονική έρευνα, τι είναι ένα διδακτορικό ή μία επιστημονική δημοσίευση, τι σημαίνει η επαγγελματική ενασχόληση με την έρευνα, κλπ. Η ομιλία του Αχιλλέα Σαμαρά σκοπεύει να ξεκαθαρίσει τις σημαντικότερες παρανοήσεις επάνω σε αυτά ζητήματα και να ρίξει φως στα μεγαλύτερα μυστικά και προβλήματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας. Αφορά εφήβους & φοιτητές που φιλοδοξούν να ασχοληθούν με την επιστήμη, γονείς & εκπαιδευτικούς που καλούνται να τους καθοδηγήσουν, καθώς και όποιον είναι απλά περίεργος!

Παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα 
Πέμπτη 26 Απριλίου | 18.00 | INNOVATHENS
Ομιλητής: Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Οικονομολόγος 
Φορέας:  Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Ο σκοπός της ομιλίας είναι να διερευνήσει μία σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματική πρόθεση των νέων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ποιοι παράγοντες και σε τι βαθμό επηρεάζουν τους νέους να δημιουργήσουν μια εταιρεία; Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του εν δυνάμει επιχειρηματία επιδρούν στην απόφασή του για δημιουργία μιας εταιρείας; Τα χαρακτηριστικά αυτά των εν δυνάμει επιχειρηματιών διαφέρουν μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου; Ποιο το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Η Τέχνη στην Πνευματική Ιδιοκτησία  
Πέμπτη 26 Απριλίου | 19.00 | INNOVATHENS
Ομιλήτρια: Mαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, Δικηγόρος 
Φορέας:  Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση

Ποια είναι η σχέση της Τέχνης με το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας; Τι δικαιώματα έχει ένας δημιουργός πάνω στο έργο του; Τι υποχρεώσεις έχει κατά τη διάρκειά της δημιουργίας; Πώς μπορεί να προστατευθεί; Αυτά και άλλα ερωτήματα σε σχέση με το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και την τέχνη θα αναλυθούν στη συγκεκριμένη ομιλία μέσα από νομολογιακά παραδείγματα αλλά και θέματα της επικαιρότητας.

Τέχνη και Επιστήμη: δύο σύμπαντα συναντιούνται  
Πέμπτη 26 Απριλίου | 20.00 | INNOVATHENS
Φορείς: Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση & Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Στην Στρογγυλή Τράπεζα συμμετέχουν: Μάνθος Σαντοριναίος: Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΣΚΤ, Δημήτρης Χαρίτος: Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, Αναστασία Ζωή Σουλιώτου: Διδάσκουσα και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Άννα Χρονάκη: Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Βασιλεία Χρηστίδου: Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Μαντζάρης: ΕΔΙΠ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Άγγελος Αλεξόπουλος: Υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο CERN, Χρύσα Παπασαράντου: Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 

Ήδη από την αρχαιότητα υπάρχει αλληλεπίδραση της Τέχνης με την Επιστήμη και την Τεχνολογία. Όμως, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη που επέφερε τους τελευταίους αιώνες η βιομηχανική επανάσταση, η εξάπλωση των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου τις τελευταίες δεκαετίες και η διεξαγωγή μεγάλων επιστημονικών πειραμάτων και εγχειρημάτων, οδήγησαν σε νέες μεθόδους αλληλεπίδρασης της Τέχνης με την Επιστήμη και την Τεχνολογία, σε πολλές περιπτώσεις μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών και επιστημόνων. Τα τελευταία δε χρόνια προωθούνται στην εκπαίδευση προγράμματα Τέχνης, Επιστήμης και Τεχνολογιών με στόχο τη συμμετοχή των παιδιών (των αυριανών πολιτών) στα αντικείμενα αυτά, τη δημιουργικότητα, την επινόηση ιδεών και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ αντικειμένων. Η σύζευξη αυτή εκφράζεται μέσα από τον όρο STEAM, ο οποίος προέκυψε από την προσθήκη των Τεχνών (Arts) στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Στην Στρογγυλή Τράπεζα «Τέχνη και Επιστήμη: δύο σύμπαντα συναντιούνται» θα παρουσιαστούν έρευνες, εργαστήρια και έργα τέχνης και τεχνολογίας και θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με τα οφέλη και τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι πρακτικές σύζευξης και αλληλεπίδρασής τους.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ_

Φτιάχνω το δικό μου Emoticon!
Πέμπτη 26 Απριλίου | 09.00- 10.30 | INNOVATHENS  
Φορέας: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Συντελεστής: Κώστας Διαμαντής,  3D Graphics & Game Developer

Τα παιδιά με τη χρήση tablets θα σχεδιάσουν τα δικά τους emoticons, αποτυπώνοντας ποικίλα συναισθήματα και οικοδομώντας την ψηφιακή τους εκδοχή ή «επέκταση» του εαυτού τους.

Φτιάχνω μόνος μου ένα Ψηφιακό Παιχνίδι
Πέμπτη 26 Απριλίου | 09.00- 10.30 | INNOVATHENS  
Φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συντελεστής: Αντώνης Κάνουρας, Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab

Φτιάξε το δικό σου ψηφιακό «πέτρα – ψαλίδι – χαρτί» παιχνίδι χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του physical computing (microcontroller – αισθητήρες – led). Για σχολικές μονάδες που είναι εξοικειωμένες με τo αντικείμενο, το εργαστήριο θα μπορούσε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός διαδραστικού pacman game με τη χρήση microcontroller, led, αισθητήρων αφής και επιταχυνσιόμετρου.

Χοροπηδώ με το Ρομπότ
Πέμπτη 26 Απριλίου | 11.00- 12.30 | INNOVATHENS  
Φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συντελεστής: Αντώνης Κάνουρας, Μηχανικός Ρομποτικής – Ιδρυτής Robotixlab

Μπορείς να συντονιστείς με το ρομπότ σου και να το ελέγξεις, βοηθώντας το να φτάσει πρώτο στον στόχο; Φυσικά, για να φτάσεις σε αυτό το σημείο πρέπει πρώτα να κατασκευάσεις με την ομάδα σου κάποια από τα μέρη του ρομπότ και να το προγραμματίσεις να αντιλαμβάνεται πότε χοροπηδάς. Γιατί μόνο έτσι μπορείς να επικοινωνήσεις με το ρομπότ σου! Αισθητήρες, microcontrollers, συστοιχίες από led, ηλεκτρικοί κινητήρες και συστήματα ασύρματης επικοινωνίας είναι στην διάθεσή σου ώστε να δημιουργήσεις το ρομπότ και να παίξεις σε μια πίστα γεμάτη χοροπηδητό!

Ναύτες και Κοσμοναύτες
Πέμπτη 26 Απριλίου | 11.00- 12.30 | INNOVATHENS  
Φορέας: Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Συντελεστές: Νάντια Μουτσουρούφη : Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ- Ομάδα Επικοινωνίας και Διάχυσης Αστρονομίας και Διαστημικής «SpaceGates», Στέλλα Τσίλια : Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ- Ομάδα Επικοινωνίας και Διάχυσης Αστρονομίας και Διαστημικής «SpaceGates», Σταύρος Κωνσταντινίδης : Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς ζουν οι ναύτες και οι αστροναύτες. Πώς είναι η ζωή μέσα σε ένα πλοίο ή σε ένα διαστημόπλοιο; Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι δυσκολίες; Θα δούμε πώς έχει αλλάξει η καθημερινότητα των ναυτών στο πέρασμα του χρόνου και της εξέλιξης των πλοίων και πώς η χρήση των πλοίων επηρέασε την κοινωνία. Τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός; Κοιμούνται οι αστροναύτες όρθιοι;

Μικρός καταναλωτής
Τετάρτη 25 Απριλίου | 09.00- 10.30 | ΑΠΟΘΗΚΗ
Φορέας: Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση
Συντελεστής: Ελευθερία Γκρίμπα: Δημιουργός & Εκπαιδεύτρια Δράσης,  Ευαγγελία Γκρίμπα: Συντονίστρια & Διευκολύντρια Δράσης

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και να αναπτύξουν ενεργό πολιτειότητα μέσω της εκπαίδευσης, του τουρισμού και της υπεύθυνης κατανάλωσης. Μέσω βιωματικών ασκήσεων με τη χρήση εικαστικών έργων και οπτικοακουστικού υλικού θα γίνουν  αντιληπτές έννοιες και αξίες πολύ σημαντικές για την ανθρωπότητα όπως είναι η ειρήνη, η δημοκρατία, η δημιουργικότητα, η συνεργασία.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΕΚΘΕΜΑ_

Τοίχος Ηχοχρωμάτων
Πέμπτη 26 Απριλίου | 09.00- 14.00 | INNOVATHENS  
Φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Είναι αγώγιμα τα φύλλα βασιλικού; Το αλουμινόχαρτο μήπως είναι μονωτής; Το μολύβι; Ο τοίχος ηχοχρωμάτων είναι μια διαδραστική εγκατάσταση στην οποία τα παιδιά ανακαλύπτουν τις έννοιες του ηλεκτρισμού, της αγωγιμότητας, του ηλεκτρικού κυκλώματος και των διακοπτών με παιγνιώδη τρόπο, κάνοντας τον εαυτό τους μέρος ενός κυκλώματος και προσπαθώντας να παράξουν διάφορα ηχοχρώματα.

Το Ίδρυμα Ωνάση, από το 1975 συμβάλλει στην ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας μέσα από υποτροφίες, ακαδημαϊκές συνεργασίες με πανεπιστημιακά Ιδρύματα, χορηγίες σε διαδραστικές επιστημονικές διαλέξεις και συναντήσεις, παροχές τεχνολογικού εξοπλισμού και εκπαιδευτικού υλικού σε σχολικές μονάδες, μετεκπαιδεύσεις επιστημόνων και ερευνητών και άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες, με απώτερο στόχο την απελευθέρωση των δυνάμεων στην Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Υγεία. H Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση είναι το σπίτι του σύγχρονου πολιτισμού. Το σημείο σύνδεσης τολμηρών ιδεών, τεχνών και ανθρώπων που εξερευνά τα όρια μεταξύ επιστήμης, τέχνης και κοινωνίας. Την κοινή παρουσία τους στο Athens Science Festival συμπληρώνει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση.