Η μαγεία της επιστήμης της πληροφορικής και το Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’ στη σφαίρα του Athens Science Festival 2018

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Με όχημα τη μαγεία της ψηφιακής επιστήμης οργανώνει φέτος το Ερευνητικό Κέντρο ‘Αθηνά’ τη συμμετοχή του στο Athens Science Festival 2018 και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να φορέσουν για λίγο τα ψηλά τους καπέλα για μια πτήση στα μυστηριώδη μονοπάτια της πληροφορικής.

Πόσο μοιάζει ο κόσμος της ψηφιακής τεχνολογίας με τον κόσμο της μαγείας;

Στη διαδραστική έκθεση του Athens Science Festival (Τε-Πα: 9.00-14.00 και Σάβ-Κυ: 11.00-19.00) θα ανοίξουμε τις πύλες της Επιστήμης της Πληροφορίας και των Υπολογιστών και θα εξερευνήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν τα δεδομένα, ειδικά όταν είναι ‘ανοικτά’ – προσβάσιμα από όλους. Τι βλέπουν οι «μάγοι» μέσα από την κρυστάλλινη σφαίρα με τα ψηφιακά δεδομένα; Πώς αυτά μπορούν να κάνουν τα ταξίδια μας πιο ενδιαφέροντα, να προβλέψουν την εγκληματικότητα, να μας μεταφέρουν σε κόσμους του παρελθόντος, να αναδείξουν την αίγλη ιστορικών μνημείων, να βοηθήσουν στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων και στην προστασία του περιβάλλοντος;

Οι ερευνητές του «Αθηνά» θα γίνουν για λίγο οι Μάγοι του Διαδικτύου και θα μας δείξουν μέσα από το κινητικό παιχνίδι τα μονοπάτια που χαράσσουν οι αλγόριθμοι πριν καθορίσουν ποια πληροφορία θα φτάσει στα μάτια μας.

Μπορούμε να φτιάξουμε μουσική με τις κινήσεις του σώματος και του προσώπου μας; Οι επισκέπτες της διαδραστικής έκθεσης θα πειραματιστούν παίζοντας ένα εικονικό έγχορδο μουσικό όργανο κάνοντας χειρονομίες με τα δάκτυλά τους και το σώμα τους.

Οι λάτρεις των εκπαιδευτικών παιχνιδιών θα προσπαθήσουν να ανοίξουν τη σκέψη τους στο μέλλον και να ελευθερώσουν την πριγκίπισσα γνώση από τα δεσμά της, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τη δύναμη των ανοικτών δεδομένων στην επιστημονική διαδικασία. Πέρα από την οθόνη και μέσα από ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γεμάτο αγωνία θα κυνηγήσουμε το avatar που δραπέτευσε για να δοκιμάσει τις γνώσεις μας για τον ψηφιακό κόσμο.

Με τη βοήθεια μιας κρυστάλλινης σφαίρας θα συναντήσουμε στους ψαράδες του μέλλοντος και θα γνωρίσουμε τα ψηφιακά εργαλεία που τους επιτρέπουν να «πιάνουν» κλιματικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα στα δίχτυα τους πριν πετύχουν μια καλή ψαριά!

‘Πώς δουλεύει ο κόσμος γύρω μας; Η αλγοριθμική σκέψη στην καθημερινότητα μας’

Πώς «σκέφτονται» τα ρομπότ; Τι είναι και τι δεν είναι «τεχνητή νοημοσύνη»; Τα ρομπότ «δουλεύουν» με τεχνητή νοημοσύνη; Αν ναι, πώς γίνεται αυτό; Αν όχι, πώς «σκέφτονται»;  Θα τα δούμε όλα μαζί, θα κατανοήσουμε τις βασικές αρχές της ρομποτικής και θα δούμε βιωματικά πώς συνδυάζονται οι επιστήμες για να φτιαχτεί ένα ρομπότ.

 

Εργαστήριο για παιδιά ‘Παίζοντας με το ρομποτικό μου φίλο’

Όσοι έχουν αδυναμία στα ρομπότ, θα έχουν και την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο εργαστήριο ‘Παίζοντας με τον ρομποτικό μου φίλο’ (Παρασκευή, 27/04/2018, Σάββατο, 28/04/2018) και να ξεκινήσουν μια εξερεύνηση στον κόσμο της επικοινωνίας ανθρώπου-μηχανής χρησιμοποιώντας τις κινήσεις τους, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου τους.


Ομιλία/Πάνελ: ‘Ψηφιακοί κρίκοι στη διατροφική αλυσίδα’

Την Παρασκευή, 27/04/2018, η συζήτηση θα εμπλέξει κυρίως τις κοινότητες που ασχολούνται με τη γεωργία, την εναλλακτική παραγωγή και τη διατροφικής αλυσίδα. Στο πάνελ θα συμμετέχουν εξέχοντες ομιλητές από τους παραπάνω κλάδους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία βασισμένα σε ανάγκες και αιτήματα, όπως αυτά έχουν εκφραστεί από τις κοινότητες χρηστών και καινοτόμες επιχειρήσεις, και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή και βιοποικιλότητα.

Οι δράσεις του ΕΚ «Αθηνά» στο Athens Science Festival πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της ΓΓΕΤ.