Η μελέτη του ανθρώπινου εγκεφάλου φέρνει επανάσταση στην αρχιτεκτονική των υπολογιστών

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Ακόμη και όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με την Πληροφορική και τα big data, δεν έχουν σαφή εικόνα για το πόσο «big» είναι. Παρότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο όγκος τους, το βέβαιο είναι ότι τα ψηφιακά δεδομένα αυξάνονται με εκρηκτικούς ρυθμούς. Εκτιμάται ότι το ψηφιακό σύμπαν διπλασιάζεται κάθε δεκαοκτώ μήνες, ενώ όσο πληθαίνουν οι συσκευές και αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών τους, τόσο θα γιγαντώνεται περαιτέρω ο όγκος των δεδομένων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δεδομένα λογίζονται ως ένας νέος «φυσικός πόρος».

Παράλληλα όμως, διαπιστώνεται ότι η κλασική αρχιτεκτονική υπολογιστών «von-Neumann», η οποία προβλέπει την ύπαρξη επεξεργαστή, αυτόνομης μνήμης και σειρά συσκευών εισόδου/ εξόδου, θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις αναφορικά με τις απαιτήσεις φυσικού χώρου, αλλά και την ενέργεια που απαιτείται για την εγγραφή και ανάγνωση των δεδομένων. Στη νέα «γνωσιακή» εποχή, λοιπόν, απαιτείται η ορθότερη μελέτη του τρόπου λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, προκειμένου να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη τεχνητά γνωσιακά υπολογιστικά συστήματα που αξιοποιούν τη γνώση αυτή. Παράλληλα, φιλοδοξούν να τα εξοπλίσουν με την απαιτούμενη επεκτασιμότητα, ούτως ώστε να συμβαδίζουν με τα τεχνολογικά δεδομένα της εκάστοτε εποχής.

Ο Ευάγγελος Ελευθερίου, υπεύθυνος νευρομορφικής πληροφορικής του ερευνητικού τμήματος της IBM στη Ζυρίχη, θα μας εξηγήσει τον τρόπο δημιουργίας και τη χρησιμότητα των νευρωνικών δικτύων (SNNs), και θα μας παρουσιάσει τη νέα συναρπαστική «αρχιτεκτονική της υπολογιστικής μνήμης».

Ο Έλληνας επιστήμονας σπούδασε στο τμήμα ηλεκτρολόγων και μηχανικών υπολογιστών του πανεπιστημίου Πατρών και έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο Carleton του Καναδά το 1985. Αμέσως μετά εντάχθηκε στο δυναμικό του ερευνητικού εργαστηρίου της IBM στο Rüschlikon της Ελβετίας, όπου εργάζεται έως σήμερα. Το 2005 έλαβε τον τίτλο Fellow της IBM για την πρωτοποριακή του εργασία στις τεχνικές καταγραφής και επικοινωνίας, η οποία άλλαξε την τεχνολογία των σκληρών δίσκων, ενώ την ίδια χρονιά εισήχθη στην Ακαδημία Τεχνολογίας της IBM. Έχει συγγράψει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, κατέχει πάνω από 160 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία (όπως το Leonard G. Abraham του IEEE Communications Society και το τεχνολογικό βραβείο του ιδρύματος Eduard Rhein).

Τίτλος ομιλίας: Αντιγράφοντας τη Φύση για Ενεργειακά Αποδοτικούς Υπολογιστές || 26 Απριλίου, 19.00- 19.50