Η νανοτεχνολογία επιτίθεται στα ανίκητα βακτήρια 

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο της ιατρικής και της φαρμακευτικής τις τελευταίες δεκαετίες, χιλιάδες ζωές συνεχίζουν να χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των «ανίκητων ιών». Ο λόγος είναι ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να καλύψουν όλο το φάσμα των λοιμώξεων, ενώ πολλά βακτήρια παρουσιάζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Οι επιστήμονες προειδοποιούν μάλιστα ότι δεν αργεί η ημέρα που ακόμη και τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά – τα λεγόμενα και «τελευταίας καταφυγής»- δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες βακτηριακές μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδημίες και πανδημίες.

Προκειμένου λοιπόν η ανθρωπότητα να μην αντιμετωπίσει την «τέλεια ιατρική καταιγίδα», αρκετοί επιστήμονες ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και υποσχόμενες είναι η αξιοποίηση της νανοτεχνολογίας.

Ο Francesco Stellacci, καθηγητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) θα αναπτύξει στην ομιλία του στο Athens Science Festival τον τρόπο που η νανοτεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καταπολέμηση των λοιμώξεων. H ερευνητική ομάδα της EPFL έχει δημιουργήσει νανοσωματίδια που αρχικά προσελκύουν τους ιούς και στη συνέχεια αξιοποιούν την πίεση που προκύπτει από τη διαδικασία ώστε να τους καταστρέψουν. Ουσιαστικά «μιμούνται» τον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπινων κυττάρων και «εξαπατούν» τους ιούς. Την επαναστατική αυτή προσέγγιση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντι-ιικών φαρμάκων ευρέος φάσματος, θα μας αναλύσει ο Stellacci.

Ο πολυβραβευμένος Ιταλός επιστήμονας σπούδασε μηχανική των υλικών στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, και στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα χημείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Εργάστηκε ως επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής στο MIT, ενώ από το 2010 έλαβε έδρα καθηγητή στην EPFL, όπου κατέχει και τη θέση Constellium chair.

Τίτλος ομιλίας: How to use nanotechnology to fight viruses || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 20.00- 20.50