Η νέα εποχή της δημιουργικότητας και η δημιουργικότητα στη νέα εποχή

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

«Ο βασικός στόχος της σχολικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι η υποκίνηση των ανθρώπων να κάνουν νέα πράγματα, όχι απλώς να επαναλαμβάνουν ό,τι έκαναν οι προηγούμενες γενιές» έγραψε κάποτε ο Jean Piaget. «Η εκπαίδευση πρέπει να δημιουργεί δημιουργικούς, εφευρετικούς και ανήσυχους ανθρώπους» κατέληγε.

Η ρήση του σπουδαίου φιλόσοφου και φυσικού επιστήμονα μοιάζει να εμπνέει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια. Στον πυρήνα της μεταρρύθμισης αυτής βρίσκεται η σύζευξη των επιστημών με τις τέχνες και τις νέες τεχνολογίας, η οποία εκφράζεται με τον όρο STEAM. Προκύπτει από την προσθήκη των τεχνών (Arts) στο ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Στόχος είναι η μεγιστοποίηση της συμμετοχής και της παρακίνησης του ενδιαφέροντος των μαθητών για τα συγκεκριμένα αντικείμενα, η διεύρυνση της δημιουργικότητάς τους, η ενθάρρυνση της γέννησης νέων ιδεών, και εν τέλει η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των επιστημονικών και εκπαιδευτικών αντικειμένων.

Στο φετινό φεστιβάλ θα διοργανωθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ερευνητών. Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν οι: Μάνθος Σαντοριναίος, Καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Δημήτρης Χαρίτος, Καθηγητής στο τμήμα ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αναστασία Ζωή Σουλιώτου, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Άννα Χρονάκη, Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Βασιλεία Χρηστίδου, Καθηγήτρια στο ΠΤΠΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Άγγελος Αλεξόπουλος, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο CERN, η Χρύσα Παπασαράντου, υποψήφια διδάκτωρ του τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ο Δημήτρης Μαντζάρης, στο ΠΤΠΕ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εκτός από την ενδιαφέρουσα συζήτηση αναφορικά με τα οφέλη και τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι πρακτικές STEAM, στο συγκεκριμένο τραπέζι θα παρουσιαστούν έρευνες, εργαστήρια και έργα τέχνης και τεχνολογίας.

Τίτλος: Τέχνη και Επιστήμη: δύο σύμπαντα συναντιούνται || Ημερομηνία & Ώρα: 26 Απριλίου, 20.00- 20.50
Διοργάνωση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση