Οι προβολείς του φεστιβάλ εστιάζουν σε εκπληκτικές γυναίκες

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

To 1903 η Μαρί Κιουρί έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής, και οκτώ χρόνια αργότερα ο πρώτος επιστήμονας στον οποίο απονεμήθηκαν δύο Νόμπελ σε διαφορετικούς τομείς, καθώς κέρδισε και το Νόμπελ Χημείας. Εν τω μεταξύ είχε γίνει η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε πανεπιστημιακή έδρα στη Γαλλία, ενώ ακολούθησαν αναρίθμητες πρωτιές και διακρίσεις.

Έναν και πλέον αιώνα αργότερα, το φωτεινό παράδειγμα της Κιουρί συνεχίζει να αποτελεί μία από τις λιγοστές εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα των ανδροκρατούμενων επιστημών. Παρότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων έχει μικρύνει, είναι ελάχιστοι οι επιστημονικοί κλάδοι στους οποίους οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών συναδέλφων τους.  Εκτιμάται ότι το ποσοστό των γυναικών ερευνητών παγκοσμίως φτάνει μόλις το 30%, ενώ οι γυναίκες που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να ενταχθούν στον κλάδο διαπιστώνουν καθημερινά εμπόδια και δυσκολίες.

Η ανάδειξη του προτύπου της γυναίκας-επιστήμονα και η αναγκαιότητα παροχής ίσων ευκαιριών μεταξύ των δύο φύλων, αναδεικνύεται με μια σειρά ομιλιών από κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου, αλλά και από παράλληλες εκδηλώσεις και εργαστήρια.

Μεταξύ άλλων οι επισκέπτες του φετινού φεστιβάλ, θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν:

Τη θρυλική αστροναύτη, πιλότο και μηχανικό Marsha Ivins, που θα αναφερθεί στα διαστημικά της ταξίδια, στη σημασία της εκπαίδευσης ώστε να ασχοληθούν περισσότερες γυναίκες με την επιστήμη, αλλά και στην ενίσχυση του προτύπου της γυναίκας επιστήμονα στην κοινωνία.
Τίτλος ομιλίας: The Importance of Sending Humans to Space
Ημερομηνία & Ώρα: 24 Απριλίου, 18:15

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Την κορυφαία Ελληνίδα αστροφυσικό Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστημικής Επιστήμης, να μας καθοδηγεί σε μια συναρπαστική αναζήτηση για ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης ζωής έξω από τη Γη.
Τίτλος ομιλίας:  Υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για ζωή έξω από τη Γη;
Ημερομηνία & Ώρα: 24 Απριλίου, 19:00

Την αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσικής στο University College του Λονδίνου Alexandra OlayaCastro, να αναλύει τη μαγική διαδικασία της φωτοσύνθεσης και να εξηγεί πώς οι θεμελιώδεις κβαντικές αρχές διέπουν τη δέσμευση, μεταφορά και μετατροπή ενέργειας.
Τίτλος ομιλίας: Φωτοσύνθεση: γεφυρώνοντας την κβαντική επιστήμη και τη βιολογία
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 20:00

Την καθηγήτρια μοριακής βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Elspeth Garman, να μας εισάγει στη συναρπαστική επιστήμη της κρυσταλλογραφίας, και να μας εξηγεί την απροσδόκητη σχέση της σοκολάτας με την ανακάλυψη εξατομικευμένων φαρμάκων και θεραπειών.
Τίτλος ομιλίας: Από τη σοκολάτα στην ανακάλυψη φαρμάκων: καταπληκτικοί κρύσταλλο.
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 19:00

Την Τζένη Λειβαδάρου, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής  φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, να μας ερμηνεύει τι είναι η ρευστοδυναμική και πώς τα υγρά και αέρια ρευστά επηρεάζουν τη ζωή μας, από το κλίμα, το περιβάλλον και το ανθρώπινο γονιδίωμα, έως τον τρόπο που πετούν τα αεροπλάνα.
Τίτλος ομιλίας: Αναταράξεις από τη Γη στο διάστημα
Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 18:00

 

Επίσης, το αφιέρωμα «Γυναίκες και Επιστήμη» περιλαμβάνει:

Το διαδραστικό παιχνίδι καρτών «Γυναίκες – θρύλοι της επιστήμης» μέσω του οποίου παιδιά άνω των 11 ετών θα γνωρίσουν το έργο και θα ανακαλύψουν τη συμβολή 99 γυναικών επιστημόνων.
Διοργάνωση: Challedu- Challenging education || Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 11:00

Το παιχνίδι «Στα ίχνη της χαμένης Ροζ Ποδιάς» όπου οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τις πιο αξιόλογες Ελληνίδες Βιοεπιστήμονες μέσα από την αναζήτηση της χαμένης ροζ ποδιάς.
Διοργάνωση: Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων || Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 11:00

Το εργαστήριο για παιδιά «Μυστήριο στο Ντίσελντορφ: Τι συνέβη στην κυρία Katrin;», όπου οι συμμετέχοντες μέσα από μια σειρά γρίφων θα γνωρίσουν την καθημερινότητα ενός επιστήμονα, θα μάθουν τις πρώτες τους λέξεις στα Γερμανικά και θα λύσουν ένα μυστήριο που εξελίσσεται στην πόλη του Ντίσελντορφ με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα νευροεπιστήμονα.
Διοργάνωση: Goethe–Institut Athen || Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 13:00

Τέλος, στην τρίωρη εκδήλωση «Γυναίκες στην Επιστήμη: Διαμορφώνοντας το Μέλλον», που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, θα φιλοξενηθούν πάνελ από επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, στελέχη επιχειρήσεων και κρατικών φορέων, με στόχο τη διερεύνηση των στερεοτύπων και των προκλήσεων στην επιστημονική εξέλιξη των γυναικών, αλλά και το δημιουργικό διάλογο με το κοινό.
Διοργάνωση: Ένωση Ελλήνων Χημικών || Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 15:00