Με το βλέμμα στο διάστημα και το μυαλό στον ανοιχτό κώδικα

18 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Ο πρώτος δορυφόρος που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα, έχει μπει με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τη Γη από τον Απρίλιο του 2017. Πρόκειται για τον UPSat, έναν δορυφόρο ανοικτού κώδικα που υλοποιήθηκε από το Libre Space Foundation (LSF) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το LSF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σκοπό την προώθηση τεχνολογιών που σχετίζονται με το διάστημα.

Ο συνιδρυτής του Libre Space Foundation, Πιέρρος Παπαδέας θα αναφερθεί στο χρονικό ανάπτυξης και υλοποίησης του υπερφιλόδοξου εγχειρήματος: τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την επαλήθευση, τη δοκιμή και τη διαδικασία παράδοσης του UPSat. Επίσης, θα καλύψει τη σύντομη ιστορία του οργανισμού που εκπροσωπεί, θα αναφερθεί στην εμπειρία του από προηγούμενα διαστημικά έργα, ενώ θα επισημάνει τις ευκαιρίες συμβολής για μελλοντικά έργα ανοιχτού κώδικα στο διάστημα.

Στο επίκεντρο της παρουσίασης του Παπαδέα θα βρεθούν φυσικά οι προκλήσεις που σχετίζονται με το ανοικτό και ελεύθερο λογισμικό και τη διαστημική βιομηχανία, καθώς όλα τα συστήματα του δορυφόρου –από hardware μέχρι και software– έχουν αναπτυχθεί βασισμένα σε ανοικτό κώδικα.

Ο διευθυντής του Libre Space Foundation και του πρώτου ελληνικού Hacker Space, εργάζεται από το 2011 στη Mozilla Corporation, αρχικά ως Community Architect και πλέον ως Open Innovation Strategist. Είναι απόφοιτος της αρχιτεκτονικής σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το πάθος του από πολύ μικρή ηλικία ήταν το διάστημα και οι συναφείς τεχνολογίες και η επιτυχημένη υλοποίηση του UPSat αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οφείλουμε να κυνηγάμε τα παιδικά μας όνειρα.

Τίτλος ομιλίας: UPSat – Ο πρώτος δορυφόρος ελληνικής κατασκευής || Ημερομηνία & Ώρα: 29 Απριλίου, 19.00- 19.50
 Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ.