Μελετώντας το αρχαίο DNA

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Η αποκωδικοποίηση του DNA προσφέρει στην επιστημονική κοινότητα ένα πανίσχυρο όπλο για να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε ένα καλύτερο μέλλον. Ορισμένοι επιστήμονες, όμως, αξιοποιούν τη νεα γνώση από τη μελέτη του ανθρώπινου γωνιδιώματος, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα το παρελθόν.

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Επίκουρος Καθηγητής βιολογίας-νευρογενετικής στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ είναι δεινός ερευνητής του αρχαίου DNA. Πραγματοποίησε, μάλιστα, την πρώτη σχετική έρευνα στην Ελλάδα, και ανακάλυψε ότι η αιτία του λοιμού των Αθηνών το 429 π.Χ. ήταν ο παθογόνος παράγοντας του τυφοειδούς πυρετού. Στην ομιλία του στο Athens Science Festival θα αναφερθεί στις μελέτες πολυμορφισμών DNA, οι οποίες μεταξύ άλλων μας έχουν υποδείξει τη μεταναστευτική πορεία που ακολούθησαν οι γεωργοί της Μέσης Ανατολής στην νεολιθική Ευρώπη των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών ή των Λυδών από τη Μεσοποταμία προς την κεντρικής Ιταλία, απ’ όπου προήλθαν οι Ετρούσκοι. Η γνώση όμως που προκύπτει από τη μελέτη του αρχαίου DNA δεν έχει απλώς ιστορική αξία.

Ο Γιαπιτζάκης θα μιλήσει στο φετινό φεστιβάλ για τη μελέτη του αρχαίου DNA και τη σύγκρισή του με το γενετικό υλικό που υπάρχει στο σώμα του σύγχρονου ανθρώπου, όπως και σε άλλους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά και για τα μυστικά που κρύβει. Οι μελέτες έχουν αποκαλύψει για παράδειγμα συνεισφορά γονιδίων των Νεάντερταλ και Ντενίσοβαν στο γενετικό υλικό των σύγχρονων ανθρώπων.

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης είναι ένας από τους πρωτοπόρους στην έρευνα μοριακής νευρογενετικής και κρανιοπροσωπικής γενετικής, ενώ σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής του κέντρου «ΚεφαλοΓενετική». Κατά τη διάρκεια της επιστημονικής του διαδρομής, έχει πραγματοποιήσει προγεννητικό έλεγχο για περισσότερα από δέκα γενετικά νοσήματα, δύο από τα οποία ελέγχθηκαν για πρώτη φορά παγκοσμίως.

Τίτλος ομιλίας: Τα ίχνη του DNA φωτίζουν το παρελθόν || Ημερομηνία & Ώρα: 27 Απριλίου, 20.00- 20.50