Νέα εποχή στη διάγνωση ασθενειών

12 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Ο καινοτόμος φακός επαφής που ανέπτυξε η ομάδα του Zeev Zalevsky, επιτρέπει σε ανθρώπους με χαμηλή όραση να «βλέπουν» – ή για να είμαστε ακριβείς, να αισθάνονται τα οπτικά μηνύματα μέσω απτικής τεχνολογίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που το περιοδικό Forbes επέλεξε τη συγκεκριμένη καινοτομία μεταξύ των πλέον υποσχόμενων τεχνολογιών που θα αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων με αναπηρία. Αντίστοιχες διακρίσεις έχει κερδίσει και ο οπτικός παλμογράφος που ανέπτυξαν υπό την επίβλεψή του ερευνητές του Κέντρου Νανοφωτονικής του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ.

Εξειδικευμένος στη βιοϊατρική οπτική, τη βιοαπεικόνιση, τη νανοφωτονική και τη φωτονική πυριτίου, ο καθηγητής Zeev Zalevsky θα μας μιλήσει για τη δύναμη του φωτός και τους τρόπους που επεκτείνεται πέρα απ’ όσα βλέπουμε. Πλέον, το φως αξιοποιείται ώστε να «ακούμε» και να αισθανόμαστε, προκειμένου να φέρει την επανάσταση στην οικιακή ιατρική φροντίδα.

Ειδικότερα, ο Zeev Zalevsky θα μας εξηγήσει πώς μια τεχνολογία ανίχνευσης βασισμένη σε λέιζερ μπορεί να «ακούει» τους νανο-κραδασμούς του σώματος και να αξιοποιεί τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά των ήχων αυτών προκειμένου να διαγνώσει ασθένειες και προβλήματα, ακόμη και εξ’ αποστάσεως. Ενδεικτικά, ο αισθητήρας που αναπτύσσει η ομάδα του Zalevsky έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ταυτόχρονα πολλές βιοϊατρικές παραμέτρους, όπως ο καρδιακός ρυθμός και οι ήχοι του, οι ήχοι των πνευμόνων, της αναπνοής, της αρτηριακής πίεσης, της αιματολογίας και της αιμοδυναμικής.

Αν και ο Zeev Zalevsky στις έρευνες του επικεντρώνεται στις υψηλές ταχύτητες του φωτός, στον ελεύθερο χρόνο του επιλέγει τις κούρσες αντοχής, καθώς τρέχει και κολυμπάει σε αγώνες υπεραποστάσεων.

Τίτλος δράσης: Η δύναμη του φωτός στους βιοαισθητήρες || Ημερομηνία & Ώρα: 27 Απριλίου, 18.00- 18.50
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Αθήνα.