Πειραματισμός και παιχνίδι στο ASF 2016

13 Νοεμβρίου, 2016 ΝΕΑ

Ένα μεγάλο μέρος του Φεστιβάλ ήταν και φέτος αφιερωμένο στους μικρούς μας φίλους. Περίπου 100 σχολεία και εκατοντάδες οικογένειες επέλεξαν το Athens Science Festival για μια επιμορφωτική επίσκεψη και σίγουρα δεν έμειναν δυσαρεστημένοι!

Παιδιά κάθε ηλικίας κατέκλυζαν καθημερινά το χώρο της Τεχνόπολης και μας μετέδιδαν τη ζωντάνια τους με τις χαρούμενες φωνές τους, παίζοντας και μαθαίνοντας. Κάποιοι διαγωνίστηκαν στο «Κουίζ της ενέργειας» κι έπειτα διασκέδασαν στο επιδαπέδιο παιχνίδι «Κινούμαι Οικολογικά», εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάποιοι άλλοι ακόνισαν την εφευρετικότητά τους κι έγιναν για λίγο «Μικροί Μηχανικοί», φτιάχνοντας λειτουργικές και πρωτότυπες κατασκευές. Άλλοι δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στην κατασκευή κυκλωμάτων, όταν κλήθηκαν να φτιάξουν μια τηλεφωνική συσκευή, ενώ όσοι πέρασαν από τα πειράματα STEM δεν ήξεραν τι να πρωτοκάνουν. Να διερευνήσουν πόσο βάρος μπορεί να σηκώσει ένας υδραυλικός ανυψωτής, να δώσουν εντολές σε ένα μηχανικό χέρι ή μήπως να λύσουν τον γρίφο του Περιοδικού Πίνακα με τα μπισκότα; Να φτιάξουν ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που παίρνει ενέργεια από ένα λαστιχάκι ή να ελέγξουν τη στατικότητα μιας γέφυρας;

Όσοι «έλκονται» από τον ηλεκτρισμό είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να γίνουν μάρτυρες πειραμάτων όπως το ηλεκτρικό φιλί, η ανθρώπινη αλυσίδα και η λειτουργία του αλεξικέραυνου. Και το ταξίδι στο χρόνο συνεχίστηκε με την ανακάλυψη γεωλογικών χαρτών περασμένων εποχών, την μελέτη ορυκτών και μεταλλευμάτων, αλλά και με την αναδρομή σε ιστορικά πειράματα με συνοδοιπόρους το Γαλιλαίο, τον Νεύτωνα και τον Μπόιλ.

Οι λάτρεις της τεχνολογίας έστησαν έναν online ραδιοφωνικό σταθμό, έφτιαξαν τη δική τους έκθεση πολυμέσων στο Διαδίκτυο και σχεδίασαν τον υπολογιστή των ονείρων τους, ενώ οι πιο “παραδοσιακοί” έλυσαν ένα από τα πιο παλιά ψηφιακά παιχνίδια – τον κύβο του Rubik. Στον παιδότοπο STEM που είχε στηθεί στο προαύλιο, οι μικροί μας μηχανικοί έφτιαξαν ρομποτάκια με LEGO και στη συνέχεια παρακολούθησαν έναν πρωτότυπο αγώνα ποδοσφαίρου, όπου οι παίκτες δεν ήταν ο Μέσι κι ο Ρονάλντο, αλλά ο RΟΒΟΤ 0.1 και οι φίλοι του.

Οι λάτρεις της βιολογίας, κλήθηκαν να απομονώσουν το DNA της φράουλας και στη συνέχεια μετέτρεψαν το κινητό τους τηλέφωνο σε μικροσκόπιο και φωτογράφισαν το μικρόκοσμο των κυττάρων. Κι ενώ τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας μελετούσαν τον ανθρώπινο σκελετό και τις πληροφορίες που μπορεί να μας δώσει για την κατάσταση της υγείας του ανθρώπου, οι λίγο μικρότεροι έμαθαν πως ένα σκουλήκι, μια φρουτόμυγα, ένας βάτραχος, κι ένα κοτόπουλο «δουλεύουν» υπερωρίες στο εργαστήριο Βιολογίας, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους πολύπλοκους μηχανισμούς του νευρικού συστήματος.

Μπορεί κάποιοι να ήταν επίδοξοι μηχανικοί κι άλλοι, πολλά υποσχόμενοι ερευνητές, υπήρχαν όμως κι εκείνοι που έχουν μέσα τους το δαιμόνιο του ντετέκτιβ! Τι συνέβη, λοιπόν, όταν κάποιος προσπάθησε να κλέψει το λιθάνθρακα και να σαμποτάρει την παραγωγή φωταερίου, αφήνοντας ολόκληρη την πόλη στο σκοτάδι; Μα φυσικά οι μικροί μας ντετέκτιβ ήταν εκεί για να διαλευκάνουν το μυστήριο και να σώσουν την πόλη! Και πάνω που το σκοτεινό μυστήριο λύθηκε, μια ακόμη συμφορά χτύπησε το Athens Science Festival- μια σειρά εξαφανίσεων μαθητών μας θορύβησε όλους! Χωρίς καθυστέρηση συστάθηκε μια ομάδα δράσης αποτελούμενη από επίδοξους νεαρούς Βιολόγους και 3 ώρες μετά το μυστήριο είχε λυθεί! Μα πώς αλλιώς; Με όπλο την επιστημονική τους γνώση!

Μετά από πέντε μέρες γεμάτες με πειράματα, μηχανικές κατασκευές και ιστορίες μυστηρίου, συνοδευόμενες από παιδικές φωνές ενθουσιασμού, χαράς και έκπληξης, ένα είναι το σίγουρο- το Athens Science Festival δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τους μικρούς μας φίλους. Ραντεβού του χρόνου για περισσότερο πειραματισμό και παιχνίδι!