Πώς αλλάζει η ρευστομηχανική τον κόσμο;

18 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Η ρευστοδυναμική ενδεχομένως φαντάζει δυσπρόσιτη ως επιστήμη. Κι όμως, οι εφαρμογές της είναι τόσο ευρείες και συναρπαστικές, που όλοι θα ανυπομονούν να ακούσουν την Τζένη Λειβαδάρου να εξηγεί τους τρόπους που η μηχανική των ρευστών –υγρών και αερίων– αλλάζει τον κόσμο.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια δεν θα αναφερθεί απλώς στη δυνατότητα των αεροπλάνων να απογειώνονται, αλλά θα μας ερμηνεύσει τις θεωρητικές, πειραματικές και πρακτικές εφαρμογές της μηχανικής των ρευστών σε πληθώρα πεδίων. Για παράδειγμα, στην επιτάχυνση της ιατρικής έρευνας, την εκτεταμένη μελέτη του γονιδιώματος, αλλά και την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευγενία (Τζένη) Λειβαδάρου ολοκληρώνει φέτος τη διδακτορική διατριβή της στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής (DAMTP) του Πανεπιστημίου του Cambridge. Αντικείμενο της διατριβής της είναι η χρήση της υδροδυναμικής στις πράσινες τεχνολογίες, με έμφαση στις εφαρμογές τους στη βιομηχανική παραγωγή, ούτως ώστε να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και να παράγουν λιγότερους ρύπους.

Στο πλαίσιο της διατριβής της, η Λειβαδάρου έχει ερευνήσει και μια πρωτοποριακή συσκευή επεξεργασίας πρωτεϊνών, η οποία εξετάζεται από τη NASA ως χρηστικό εργαλείο για μια ενδεχόμενη αποικία στον πλανήτη Άρη. Αφενός η συγκεκριμένη καινοτομία, αφετέρου οι ποικίλες εφαρμογές της ρευστομηχανικής στη σχεδίαση δρόμων, σιδηροδρόμων και υδραυλικών συστημάτων, αναμένεται να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κοινού στο Athens Science Festival.

Τίτλος ομιλίας: Αναταράξεις από τη Γη στο διάστημα || Ημερομηνία & Ώρα: 28 Απριλίου, 18.00- 18.50