Πώς το Ιndustry 4.0 αλλάζει τον κόσμο

19 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι οι επιδράσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης θα είναι ισχυρότερες από τις αθροιστικές επιδράσεις των τριών προηγούμενων. Τα πρώτα δείγματα των κατακλυσμιαίων αλλαγών είναι ήδη αισθητά, καθώς τα 3-4 τελευταία χρόνια έχουμε απτά παραδείγματα της πρωτοφανούς εξέλιξης. Τα πρώτα στάδια της διασύνδεσης των μηχανών με τα συστήματα πληροφορικής και η μετάβαση στην πλήρη ψηφιοποίηση των φυσικών διαδικασιών βρίσκονται στο επίκεντρο των αλλαγών, σηματοδοτώντας τις ευκαιρίες που ανοίγονται αλλά και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η ανθρωπότητα.

Ο Ιωάννης Σολδάτος, Καθηγητής στο Athens Information Technology και στο Athens Tech College θα αναφερθεί στις σημαντικότερες εφαρμογές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στις ψηφιακές τεχνολογίες που θα τις υποστηρίξουν, όπως τα μεγάλα δεδομένα (Big Data), η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality). Επιπρόσθετα, θα παρουσιάσει στο κοινό του Athens Science Festival ορισμένες από τις πλέον ενδεικτικές περιπτώσεις χρήσης του Industry 4.0 σε τομείς όπως ο βιομηχανικός αυτοματισμός, η προληπτική συντήρηση και η διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ο Ιωάννης Σολδάτος είναι Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Honorary Research Fellow στο University of Glasgow, ενώ υπήρξε Adjunct Professor στο Carnegie Mellon University των ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει με ηγετικό ρόλο στην εκπόνηση 50 και πλέον έργων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της υγείας και της ενέργειας. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχει διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην προσέλκυση περισσότερων από €20 εκατ. για τη χρηματοδότηση περισσότερων από 50 επιχειρηματικών σχεδίων στο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών. Είναι συνιδρυτής των πλατφορμών ΕΛ/ΛΑΚ OpenIoT και AspireRFID. Έχει μεγάλη διδακτική εμπειρία σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και στην εκπαίδευση στελεχών, σχετικά με enterprise software, software engineering, ΙοΤ και BigData. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 180 άρθρα σε διεθνή περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σχετικά με τεχνολογίες αιχμής σε διεθνή ηλεκτρονικά περιοδικά και blogs.

Τίτλος ομιλίας: Εφαρμογές της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0) || Ημερομηνία & Ώρα: 25 Απριλίου, 19.00- 19.50
 Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ.