Μια βόλτα στους εξωπλανήτες

13 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Παρότι το παιδικό όνειρο της Δρ. Κουστένη να φορέσει τη στολή του αστροναύτη και να ταξιδέψει στο διάστημα εγκαταλείφθηκε λόγω μυωπίας, το πάθος της για την εξερεύνησή του δεν μετριάστηκε. Η λατρεία της για την επιστημονική φαντασία την οδήγησε σε συνδυαστικές σπουδές Λογοτεχνίας και Φυσικής, ενώ ακολούθησε η Αστροφυσική, οι Διαστημικές Τεχνικές και η εξειδίκευση στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Σήμερα είναι διευθύντρια ερευνών του Αστεροσκοπείου Μεντόν του Παρισιού στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) και Πρόεδρος της επιτροπής διαστημικής επιστήμης του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Επιστημών (ESF-ESSC).

Με τη βοήθεια της διακεκριμένης αστροφυσικού Αθηνάς Κουστένη θα περιηγηθούμε στους εξωπλανήτες και σε απρόβλεπτες «γωνιές» του ηλιακού συστήματος, προκειμένου να ανακαλύψουμε αν ευνοούν την ύπαρξη ζωής. Μαζί της θα εξερευνήσουμε τα παγωμένα φεγγάρια που περιστρέφονται γύρω από τους αέριους γίγαντες, και θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τη σύσταση της ατμόσφαιρας και των ωκεανών τους, τις πηγές ενέργειας και όλες τις άλλες προϋποθέσεις για την ύπαρξη ζωής. Μέσα από τα δικά της μάτια θα ανακαλύψουμε τι βλέπουν τα γιγαντιαία τηλεσκόπια.

Θα εστιάσουμε ιδιαίτερα στους δορυφόρους του Κρόνου, Τιτάνα και Εγκέλαδο, αλλά και στα φεγγάρια του Δία: την Ευρώπη, τον Γανυμήδη και την Καλλιστώ. Και ποιος ξέρει, ίσως η Δρ. Κουστένη βρει την αφορμή να μας αποκαλύψει γιατί βάφτισε την κόρη της Καλλίστα.

Τίτλος ομιλίας: Υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για ζωή έξω από τη Γη;|| Ημερομηνία & Ώρα: 24 Απριλίου, 19.00- 19.50