Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στο ASF2017!

31 Μαρτίου, 2017 ΝΕΑ

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος συμμετέχει δυναμικά στο Athens Science Festival 2017 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε όλες τις δράσεις των Pierce και Deree:

«Κομποστοποίηση οργανικών αποβλύτων λαικής αγορας Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού»
Ως γνωστών σε καθε δήμο, λαμβανει χώρα τουλάχιστον μια λαϊκή αγορα τη βδομαδα. Μετά το πέρας της λαϊκής γύρω στις 3 το μεσημέρι, μεγάλες ποσότητες, οργανικών ως επι το πλείστον απορριμάτων, μαζεύονται στους δρόμους. Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού στέλνει 8-9 ατομα για να μαζέψουν τα σκουπιδια, με συμβατικά απορριματοφόρα, για να μεταφερθούν στη συνέχεια στη χωματερή. Παρ’ όλα αυτά πράσινοι δήμοι όπως αυτός της Φιλοθέης-Ψυχικού, θα μπορούσαν να συλλέγουν τα εν λόγω σκουπίδια (τα οποία ανέρχονται περίπου στον 1 τονο ανα λαϊκή) και να τα κομποστοποιούν ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα έξοδα τους αφού μειώνουν την ποσοτητα σκουπιδιων που στέλνονται στη χωματερή και άρα πληρώνουν λιγώτερα τέλη για την υγειονομική ταφή μη επεξεργασμένων οικιακών απορριμμάτων, σε ΧΥΤΑ, καθώς και λιγότερη βενζίνη για τη μεταφορά τους. Το χώμα θα χρησιμοποιηθεί για τα πάρκα και τους πράσινους χώρους του Δήμου.
Ελεανα Μπασκούτα, Φοιτητρια Honor Program – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλαδος

Καλλυντικά Στιγμής
Τα Καλλυντικά Στιγμής είναι ένας εύκολος και καινοτόμος τρόπος που επιτρέπει σε όλους τους ενδιαφερομένους να προετοιμάζουν τα καλλυντικά που οι ίδιοι επιθυμούν. Αυτό επιτυγχάνετε μέσω ενός σετ που περιέχει όλα τα απαραίτητα υλικά καθώς και τις οδηγίες για την παρασκευή διαφόρων τύπων καλλυντικών. Η σημαντική ερώτηση όμως είναι γιατί κάποιος να μπει στον κόπο να φτιάξει δικά του καλλυντικά ενώ μπορεί να αγοράσει έτοιμα; Η απάντηση είναι απλή. Αρχικά, το κόστος παρασκευής είναι σημαντικά μικρότερο. Επίσης, τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα και χωρίς συντηρητικά και τέλος ο πελάτης γνωρίζει ακριβώς την συγκέντρωση του κάθε συστατικού και την επίδρασή του πάνω του.
Γιώργος Ζέπος

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εργαστηριακοί αισθητήρες
Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί στο να δείξει πώς μπορούν να συζητηθούν θέματα διαχείρισης ενέργειας τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ζητήματα όπως η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, η χρήση του υδρογόνου ως καύσιμου και η αποδοτικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μέρος της δράσης.
Ταυτόχρονα, η δράση περιλαμβάνει ασκήσεις και δραστηριότητες μελέτης φαινομένων τα οποία, λόγω ταχύτητας, συνήθως μελετώνται μέσω προσομοιώσεων. Αντί αυτών, η συγκεκριμένη δράση χρησιμοποιεί αισθητήρες.
Δρ. Κώστας Ταμπάκης

Εργαστήριο CSI: Αποκαλύψτε τα «μυστικά» των οστών
Οι μαθητές του ομίλου CSI του Pierce θα σας δείξουν πως εξακριβώνουμε το φύλο, το ύψος, τη φυλετική προέλευση και την ηλικία ενός ατόμου από τα οστά του σκελετού. Με τη βοήθεια των μαθητών θα εφαρμόσετε σε αληθινά οστά τις μεθόδους με τις οποίες εγκληματολόγοι και αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν τα «μυστικά» των οστών.
Σταματέρης Ευάγγελος – Καθηγητής, Σαλπέα Καλλιόπη – Καθηγήτρια, Χαραλαμπίδη Βικτωρία – Μαθήτρια, Χαλακατέβα Μαρία-Ελένη – Μαθήτρια

Δες το DNA σου
Το DNA, ο αποθηκευτικός χώρος των γενετικών πληροφοριών, βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε κάθε μας κύτταρο. Οι μαθητές του Pierce, χρησιμοποιώντας απλά υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα κάθε σπιτιού, επιδεικνύουν πως μπορούμε να βγάλουμε αρκετό DNA από τα κύτταρα μας ώστε να το δούμε.
Σταματέρης Ευάγγελος – Καθηγητής, Σαλπέα Καλλιόπη – Καθηγήτρια, Γκλέζος Χρήστος – Μαθήτης, Καλέμης Δημήτρης – Μαθήτης

Φόρμουλα 1 στα σχολεία
Ένας ελληνικός και παγκόσμιος διαγωνισμός στον οποίο οι μαθητές συστήνουν μια πραγματική επιχειρηματική ομάδα με κεντρικό άξονα την κατασκευή μιας μινιατούρας αυτοκινήτου Φόρμουλα 1.
Μαθητές: Ντάφος Νίκος, Βογιατζής Βασίλης, Γκιούλης Δημήτρης, Κατσούλη Κατερίνα, Χατζηβέρογλου Γιάννης, Χατζούλης Δημήτρης
Καθηγητής: Ευθυμίου Γιώργος

Έκθεση Αστροφωτογραφίας

Έκθεση αστροφωτογραφίας από υλικό που έχει τραβηχτεί από τον φωτογράφο του ομίλου Αστρονομίας, Γιώργο Σπανουδάκη, κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων του ομίλου για τις βραδινές παρατηρήσεις.

Βιολογία: Η Θαυμαστή Επιστήμη της Ζωής, των Σωμάτων και του Νου
Η Βιολογία στην καθημερινή μας ζωή: Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα, την βασική ανατομία του μέχρι το να δούμε με γυμνό οφθαλμό το θαυμάσιο μόριο του DNA αλλά και απλά πειραματάκια που θα μας δείξουν την χρησιμότητα του ξυρού πάγου και του υγρού αζώτου. Στα βίντεο οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν μαθήματα ανατομίας σε έμβρυο γουρουνάκι αλλά και την τεχνητή ανάπτυξη ενός εμβρύου κότας.

“Το Μυαλό στο οποίο ζω”
Μπορεί η θέση του κεφαλιού σας να επηρεάσει την αυτοπεποίθησή σας? Βασισμένα στη πρόσφατη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι σωματικές προσομοιώσεις επηρεάζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε (embodied cognition), οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια σειρα μοναδικών πειραμάτων! Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα εμπλάκουν σε δραστηριότητες που απαιτούν την χρήση του σώματος, ζώντας έμπρακτα την επιρροή του στις διεργασίες του μυαλού!

«Πρόβλημα+Μυαλό=Λύση»
Από τι εξαρτάται ο τρόπος με τον οποίο λύνουμε προβλήματα? Μια τόσο φαινομενικά απλή διαδικασία μπορεί να επηρεάζεται από μία σειρά γνωστικών διαδικασιών? Παίρνοντας μέρος σε αυτά τα πειράματα, θα έχετε την ευκαιρία να επιλύσετε διαφόρων ειδών προβλήματα, τα οποία θα διεξάγονται παράλληλα με ποικίλα ερεθίσματα, όπως θόρυβο και χρονικό περιορισμό!

Επιστήμη και Περιβάλλον
Το πρόγραμμα Περιβαλλοντικών Σπουδών του Deree – ACG (BSc in Environmental Studies) στοχεύει να μεταδώσει γνώση και να καλλιεργήσει δεξιότητες σχετικά με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις, τις πολλαπλές διαστάσεις τους, καθώς και την αποτελεσματική τους αντιμετώπιση για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος στο Athens Science festival θα επικεντρωθούν στα εξής θέματα:

  • Προς ένα ενεργειακά βιώσιμο μέλλον (Πειραματικά μοντέλα)
  • Φυτά και έδαφος (Πείραμα)
  • Μεσογειακά οικοσυστήματα (Μοντέλα, πόστερς)
  • Παιχνίδι γνώσεων για το περιβάλλον (Εco quiz)
  • Πόση Βιταμίνη C περιέχει ένας φρουτοχυμός (Πείραμα)
  • Η ρύπανση του περιβάλλοντος μέσα από την εικονική πραγματικότητα (Βιωματικόπαιχνίδι)

Προς τη βέλτιστη διαχείριση νερού και όμβριων στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος – Πρασινίζοντας το Κολλέγιο μας!
Η συγκεκριμένη δράση αφορά ένα σχέδιο καλής διαχείρισης της χρήσης νερού και των όμβριων υδάτων στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τους σπουδαστές του μαθήματος «Πρασινίζοντας το Κολλέγιο» του τμήματος Αριστείας.

Γνωστικός Χάρτης: Διάβασμα με τον τρόπο του εγκεφάλου
Θα παρουσιαστεί ένα πόστερ – μοντέλο με την μέθοδο και οι φοιτήτριες θα δείχνουν την μέθοδο πρακτικά στους ενδιαφερόμενους

Πράσινες Στέγες και Αειφόρος Ανάπτυξη στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας
Η δράση περιλαμβάνει:
– παρουσίαση / συζήτηση σχετικά με την κατασκευή πράσινης στέγης, με τη βοήθεια μοντέλου το οποίο θα επιδεικνύει τα επίπεδα μιας πράσινης στέγης. Θα συζητηθούν τα οφέλη μιας τέτοιας στέγης για το περιβάλλον αλλά καί το κτίριο στο οποίο είναι εγκατεστημένη.
– ένα πόστερ σχετικά με τις δράσεις αειφορίας που έχει αναλάβει το ίδρυμά μας.