Το συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση

26 Μαρτίου, 2018 ΝΕΑ

«Η εκπαίδευση είναι το ισχυρότερο όπλο για να αλλάξουμε τον κόσμο», έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα. Ακολουθώντας τα χνάρια του, ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης επιμένει ότι η γνώση μπορεί πράγματι να αλλάξει τον κόσμο. Ο πολυβραβευμένος καθηγητής θα εξηγήσει στο κοινό του Athens Science Festival πώς ορίζεται η γνώση ως πληροφορία, και θα χαρτογραφήσει τα δυσδιάκριτα όριά της στο σύγχρονο περιβάλλον.

Στο συναρπαστικό αυτό ταξίδι του ανθρώπου για την κατανόηση του κόσμου, βασικό όχημα είναι η επιστήμη της πληροφορικής και η χρήση υπολογιστών, η οποία σύμφωνα με τον Ιωσήφ Σηφάκη ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους για την περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της γνώσης. Εξίσου συναρπαστικό είναι το ταξίδι του ίδιου του Ιωσήφ Σηφάκη, που ξεκίνησε από το Ηράκλειο Κρήτης τη δεκαετία του 1940.

Ο Σηφάκης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον χώρο της πληροφορικής. Εργάστηκε ως καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Λωζάνης (EPFL) και είναι ιδρυτής του Verimag, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου εργαστηρίου που ειδικεύεται στο σχεδιασμό κρίσιμων ολοκληρωμένων συστημάτων –πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα συστήματα που ενσωματώνουν hardware και software προκειμένου να παρέχουν προηγμένες λειτουργίες στις τηλεπικοινωνίες, τις μετακινήσεις, ακόμη και στα διαστημικά ταξίδια.

Ο Έλληνας καθηγητής έχει τιμηθεί με αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις, με κορυφαία το βραβείο Turing – γνωστό και ως «Νόμπελ της Πληροφορικής». Η ύψιστη αυτή τιμή του αποδόθηκε για τη συμβολή του στη θεωρία και εφαρμογή μεθόδων επαλήθευσης (model checking), που χρησιμοποιείται ευρέως για την επικύρωση και τη βελτίωση συστημάτων πληροφορικής από τις κολοσσούς της τεχνολογίας, όπως η Google, η Intel και η Microsoft.

Στο Athens Science Festival 2018, ο Ιωσήφ Σηφάκης αφενός θα μας περιγράψει πώς θα συμβάλλουν οι σύγχρονες και αναδυόμενες τεχνολογίες στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Αφετέρου θα σχολιάσει την αναγκαιότητα αποτελεσματικού ελέγχου των μηχανών, ώστε να υπηρετούν τον άνθρωπο και την αρμονική εξέλιξη. Με λίγα λόγια, θα μας δώσει ένα sneak-preview από το ψηφιακό μέλλον μας.

Τίτλος δράσης: Κατανοώντας κι αλλάζοντας τον κόσμο || Ημερομηνία & Ώρα: 25 Απριλίου, 19.00- 19.50