Γιατί ένα χρωματιστό σαπούνι βγάζει άσπρο αφρό;

7 Απριλίου, 2014 Blog

Πώς καθαρίζει το σαπούνι;
Το μυστικό κρύβεται στη σύνθεσή του και τον «ιδιαίτερο» χαρακτήρα των μορίων του σαπουνιού, τα οποία αποτελούνται από ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο τμήμα. Τα μόρια του νερού από μόνα τους είναι ανήμπορα να διαπεράσουν ένα λιπαρό λεκέ, αφού λάδι και νερό δεν ενώνονται. Αντιθέτως, τα μόρια του σαπουνιού, με την υδρόφοβη πλευρά τους, διέρχονται μέσα από τον ρύπο, τον εγκλωβίζουν και τον διασπούν, ενώ η υδρόφιλη πλευρά τους βοηθά στη διάλυσή του. Όταν λοιπόν τρίβουμε τα χέρια μας με σαπούνι, εκείνο μαγνητίζει τις ακαθαρσίες και στη συνέχεια, έρχεται το νερό και στέλνει το βρώμικο πλέον σαπούνι, στο καλό!

Γιατί ένα χρωματιστό σαπούνι βγάζει άσπρο αφρό;
Όταν πλένουμε τα χέρια μας, εκτός από το σαπούνι με το νερό, αναμειγνύουμε και αέρα. Το νερό προσπαθώντας να αποφύγει την επαφή με τον αέρα και να τον αποκλείσει σχηματίζει φούσκες, δηλαδή αφρό. Έτσι, εξηγείται και το στρογγυλό σχήμα που έχουν οι φούσκες. Επιπλέον, το χρώμα του αφρού, τείνει να είναι πάντα άσπρο, ακόμη και όταν μιλάμε για χρωματιστά σαπούνια. Αυτό, οφείλεται, στο ότι οι φούσκες αποθηκεύουν μέσα τους περισσότερο αέρα παρά υλικό του σαπουνιού. Έπειτα το χρώμα του φυσικού φωτός είναι λευκό. Αυτό που στην ουσία βλέπουμε δεν είναι παρά η αντανάκλαση του φυσικού φωτός στη φούσκα, που είναι λευκό. Αν όμως για παράδειγμα, βρεθούμε σε ένα δωμάτιο με κόκκινο φωτισμό ο αφρός ίσως να φαίνεται κοκκινωπός.

Πώς θα είναι όμως το σαπούνι του μέλλοντος;
«Σίγουρα βιοδιασπώμενο και ίσως με το πάτημα ενός κουμπιού να μεταμορφώνεται στο είδος καθαριστικού που χρειαζόμαστε ανά πάσα στιγμή», λέει η Δρ. Ζωή Κούρνια, χημικός και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΛΑΤΟΥ