Επιστήμη και Τέχνη

28 Απριλίου, 2014 Blog

Η Χριστιάνα Καζάκου, καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο και curator της θεματικής Art and Science του φετινού φεστιβάλ, μιλάει στο blog του Athens Science Festival για την σχέση τέχνης και επιστήμης.

Η επιστήμη στηρίζεται στη λογική, σε αντίθεση με την τέχνη που είναι ελεύθερη και ακανόνιστη. Πως είναι δυνατόν να τέμνονται αυτοί οι τόσο διαφορετικοί κόσμοι;
Η διαφορά έγκειται στις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιούν. Ενώ στις επιστήμες επικρατεί η αντικειμενικότητα, στην τέχνη μπορείς να είσαι υποκειμενικός. Η αλληλοσύνδεση γεννιέται μέσω της δημιουργικότητας,της φαντασίας και της παρατήρησης. Kαι τα δύο αντικείμενα εξερευνούν παγκόσμιες έννοιες αναδιπλώνοντας μία περιέργεια για τη λειτουργία του κόσμου. Η κοινωνία μας χρειάζεται και τα δύο κομμάτια του πάζλ προκειμένου ο πολιτισμός μας να εμπλουτιστεί με απροσδόκητους τρόπους.

Πώς μπορούμε να φέρουμε κοντά το κοινό στην επιστήμη και την τέχνη;
Η επιστήμη έχει μια αυστηρή ηχητική η οποία δημιουργεί απαιτήσεις, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την επιρροή της, βρίσκεται παντού γύρω μας και είναι απαραίτητη ώστε να αντιληφθούμε τον κόσμο που ζούμε. Αυτό είναι και το θέμα του φετινού φεστιβάλ. Πολλά μουσεία και οργανισμοί χρησιμοποιούν την τέχνη ως μέσον επικοινωνίας της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Αυτή η οπτική δεν είναι πάντα καλοδεχούμενη από τους καλλιτέχνες, όμως ζούμε σε μία κοινωνία που χρειαζόμαστε όλα τα κομμάτια κατασκευής.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΡΩ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ