Τα ρομπότ στη ζωή μας

1 Μαΐου, 2014 Blog

Ο Ιωάννης Σομαλακίδης, εκπρόσωπος της εταιρίας Διερευνητική Μάθηση, μιλάει στο blog του Athens Science Festival για τη σχέση ρομπότ και ανθρώπου.

Τι δεξιότητες μπορούν να αναπτύξουν τα παιδιά μέσα από την επαφή τους με τα ρομπότ;
Οι μαθητές που εκπαιδεύονται στην εκπαιδευτική ρομποτική μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα, να αλλάζουν ρόλους, να λύνουν προβλήματα, να υλοποιούν project. Αυτή είναι και η έννοια της ρομποτικής ως επιστήμη.

Πώς κατασκευάζονται τα ρομπότ και πώς μπορεί κάποιος να προγραμματίσει το δικό του ρομπότ;
Στην εκπαιδευτική ρομποτική υπάρχουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά σενάρια όπου οι μαθητές μαθαίνουν να χτίζουν step by step με οδηγίες, είτε ηλεκτρονικές, είτε έντυπες, τα ρομπότ τους και στην συνέχεια να κάνουν τα ίδια τον προγραμματισμό. Πολλές φορές όμως, κάτι τέτοιο δεν πετυχαίνει με την πρώτη, οπότε μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί μαθαίνει να ακολουθεί κανόνες, να βελτιώνει την κατασκευή του και να ξαναδοκιμάζει εώς ότου αυτό τελειοποιηθεί.

Σήμερα ποια ρομπότ μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας;
Η καθημερινότητα μας είναι γεμάτη από εφαρμογές ρομποτικής, δηλαδή όταν λέμε ρομποτική εννοούμε αυτοματισμούς. Όταν για παράδειγμα δεν βάζεις τη ζώνη ασφαλείας το σύστημα του αυτοκινήτου σε προειδοποιεί, ή όταν πηγαίνεις στην τράπεζα ο αισθητήρας ανιχνεύει την κίνηση και ανοίγουν οι πόρτες. Ακόμα και οι χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται πλέον με ρομποτικά συστήματα, ακόμα και τα πλυντήρια που έχουμε στο σπίτι μας έχουν αυτοματισμούς.

Στο μέλλον τι υπηρεσίες θα μας προσφέρουν τα ρομπότ;
Τα ρομπότ, όχι με την έννοια του ανθρωποειδούς, αλλά οι αυτοματισμοί,  θα είναι καθημερινό φαινόμενο στην ζωή μας, θα εφαρμοστεί σε όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, έτσι ώστε να μας παρέχει ασφάλεια και γνώση διότι μετράει τα πάντα, ότι υπάρχει στον αέρα, στο έδαφος και κάτω από το έδαφος, άρα με ασφαλείς μετρήσεις μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και να βελτιώσουμε τη ζωή μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΡΟΥΘ ΛΕΒΥ

Μυηθείτε στον κόσμο των ρομπότ μέσα από εξειδικευμένα Εργαστήρια για Παιδιά στο Athens Science Festival.