Iain Stewart: Επικοινωνία της Επιστήμης και ο δρόμος προς την Αειφορία

Οι επιστήμονες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των γνώσεων σχετικά με τις μελλοντικές απειλές και τις γεω-περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτη μας στο ευρύ κοινό. Έτσι, ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο από τα Πανεπιστήμια να μιλήσουν δημόσια για την επιστήμη τους. Συνεπώς, οι ίδιοι οι επιστήμονες γίνονται το σημείο επαφής για την επικοινωνία ανάμεσα στα πανεπιστήμια, που παράγουν τη γνώση, και το γενικό κοινό που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη γνώση αυτή. Στο πλαίσιο αυτού του ταχύτατα εξελισσόμενου τοπίου της επικοινωνίας της επιστήμης, κυριαρχούν τρεις προσεγγίσεις με βάση το μάρκετινγκ: «φτιάξε και πούλησε», «εντόπισε και ανταποκρίσου» και «καθοδήγησε και συν-δημιούργησε». Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι των δύο πρώτων προσεγγίσεων τις καθιστούν ασύμβατες με την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων ζητημάτων αειφορίας. Όμως η διορατική, διεπιστημονική, συμμετοχική και αντανακλαστική προσέγγιση «καθοδήγησε και συν-δημιούργησε» φαίνεται να είναι καταλληλότερη, καθώς συνδυάζει την ύπαρξη ενός ξεκάθαρου «σκοπού» που εστιάζει στην ευημερία, με τη συν-δημιουργία του μονοπατιού για την επίτευξή του. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης στην επικοινωνία της επιστήμης, θα απαιτήσει από τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα να επανεξετάσουν τον τρόπο εκπαίδευσης στην επικοινωνία αλλά και τις επικοινωνιακές τους πρακτικές, καθώς οδεύουν προς την κατεύθυνση να γίνουν οργανισμοί που παρακινούνται από τον σκοπό. Η Όλγα Κτενίδου θα συντονίσει τη συζήτηση.

 

Συμμετέχοντες:
Iain Stewart, Jordan-UK El Hassan bin Talal Research Chair in Sustainability, Royal Scientific Society (RSS), Amman, JORDAN

Ο καθηγητής Iain Stewart είναι ο Επικεφαλής της Ερευνητικής Έδρας El Hassan για την Αειφορία, στη Royal Scientific Society της Ιορδανίας. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Iain, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Sustainable Earth Institute του Πανεπιστημίου του Plymouth στη Βρετανία, περιστρέφονται γύρω από τα πεδία των γεωλογικών κινδύνων, των βιώσιμων γεωεπιστημών και της επικοινωνίας των γεωεπιστημών. Η δουλειά του στον τομέα της γεω-επικοινωνίας συμπληρώνεται από μια 15ετή συνεργασία με το BBC, κατά την οποία υπήρξε παρουσιαστής μιας σειράς ντοκιμαντέρ για τη Γη (με πιο γνωστά τα: Earth: The Power of the Planet, How Earth Made Us, How to Grow a Planet, The Rise of the Continents, και Planet Oil) και επιστημονικός σύμβουλος της φημισμένης σειράς ντοκιμαντέρ, Seven Worlds, One Planet του Sir David Attenborough. Είναι υπεύθυνος της έδρας Γεωεπιστημών και Κοινωνίας της UNESCO και επικεφαλής ενός Διεθνούς προγράμματος Γεωεπιστημών και Γεωπάρκων της UNESCO, με αντικείμενο τη Γεωλογία και την Αειφόρο Ανάπτυξη.