Πληροφορική: μονόκεροι, δράκοι και ήρωες

Πληροφορική: είναι η καλή μάγισσα ή ο κακός λύκος του παραμυθιού; Είναι ο μυθικός Προμηθέας, που κλέβει από τους θεούς τη φωτιά (σοφία) και τη δίνει στους ανθρώπους ή είναι η Πανδώρα, που κρύβει στο κουτί της απρόσμενα δεινά; Και πού επιτέλους βρίσκεται η σχολή των μάγων, το Hogwarts, που θα διδάξει τους σημερινούς μάγους τη μαγεία της Πληροφορικής; Στον μαγικό της κόσμο, ποια είναι η θέση της σύγχρονης Ερμιόνης δίπλα στον Χάρι Πότερ; Το πάνελ αυτό έχει στόχο να ρίξει φως σε μύθους και αλήθειες για την Πληροφορική, με τη βοήθεια σύγχρονων ηρώων και ηρωίδων του χώρου.

 

Συμμετέχοντες:
Μαρία Ρούσσου, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νάσος Κατσαμάνης , ΕΚ «Αθηνά», Μαρία Παπαδοπούλη, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πάνος Παπαδόπουλος, Marathon Venture Capital, Συντονίστρια: Γεωργία Κούτρικα, ΕΚ «Αθηνά»

Η Γεωργία Κούτρικα είναι Διευθύντρια Έρευνας στο ερευνητικό κέντρο Αθηνά. Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρία στην έρευνα και ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων αναζήτησης πληροφοριών στα HP Labs, IBM Almaden, και Stanford University, στις ΗΠΑ. Η δουλειά της πάνω σε διεπαφές αναζήτησης με φυσική γλώσσα, συστήματα συστάσεων και ανάλυση δεδομένων έχει ενσωματωθεί σε εμπορικά προϊόντα, έχει περιγραφεί σε 14 διπλώματα ευρεσιτεχνίας και 26 αιτήσεις διπλώματος ευρεσιτεχνίας, και έχει δημοσιευθεί σε πάνω από 90 άρθρα σε κορυφαία συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.

Η Μαρία Ρούσσου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στα Διαδραστικά Συστήματα (Human-Computer Interaction, Virtual Reality, Computer Games) στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πάνω από 25 χρόνια, συμμετέχει ή/και συντονίζει έργα που προωθούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό με την χρήση διαδραστικών τεχνολογιών. Υπήρξε συνιδρύτρια της εταιρείας makebelieve, ενώ νωρίτερα είχε διατελέσει διευθύντρια του Τμήματος Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Ο Νάσος Κατσαμάνης είναι Κύριος Ερευνητής στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», ενώ διατελεί και VP of Engineering της εταιρείας Behavioral Signals, Inc. Έχει εκτενή έρευνα στην υπολογιστική μοντελοποίηση και κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με βάση την επεξεργασία και ανάλυση της ανθρώπινης ομιλίας, των εκφράσεων του προσώπου, αλλά και της γλώσσας του σώματος. Ο Νάσος τέλος έχει συνιδρύσει την εταιρεία beenotes, και ως Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της, ανέπτυξε το 2016 την πρώτη εφαρμογή συλλογής και ανάλυσης μελισσοκομικών δεδομένων με χρήση διαλογικού συστήματος με φωνή.

Η Μαρία Παπαδοπούλη (Ph.D. Columbia University, 2002) είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΙΤΕ. Έχει διατελέσει Επίκουρη Καθηγήτρια στο University of North Carolina at Chapel Hill (UNC), Fulbright Scholar στο CSAIL, MIT, και επισκέπτρια Καθηγήτρια στο School of Electrical Engineering, KTH Royal Institute of Technology, στη Στοκχόλμη. Η έρευνα της έχει βραβευτεί με το IBM Faculty Award (2003, 2004), το Google Faculty Award (2013), και το Comcast Innovation Fund (2016) και έχει χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανάλυση περίπλοκων δικτύων, όπως το Internet, το Internet of Things, και τα δίκτυα του εγκεφάλου.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος είναι Εταίρος στην Marathon Venture Capital. Έχει χρηματοδοτήσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις και τις έχει καθοδηγήσει στα διάφορα στάδια της πορείας τους. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα αρχικά με την ίδρυση της νεοφυούς εταιρείας Bugsense, μία λύση διαχείρισης εφαρμογών κινητών, με πολλούς Fortune 500 πελάτες, η οποία στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την αμερικάνικη Splunk το 2013. Η πρώτη του εταιρεία ήταν «Airbnb για φοιτητές».

ΕΚ «Αθηνά»