Η λύση του μυστηρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων

20 Απριλίου, 2015 ΝΕΑ

Τι συνδέει τα στόματα των φύλλων, ένα ένζυμο που απαντάται σε μια πατάτα και στο ήπαρ, και τις μοριακές τεχνικές ταυτοποίησης ατόμων του CSI Athens;

Αυτό το μυστήριο κλήθηκαν να λύσουν οι επισκέπτες του Athens Science Festival που είχαν την τύχη να συμμετέχουν στα πειράματα επίδειξης που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων, και συγκεκριμένα τα μέλη της, βιολόγοι και εκπαιδευτικοί, Παναγιώτα Βλόνταρτζικ, Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος και Ασημάκης Ταλαμάγκας.

Η λύση του μυστηρίου:
Η γενετική ποικιλομορφία μας επιτρέπει την διάκριση γενετικού υλικού διαφορετικών ατόμων στα εγκληματολογικά εργαστήρια, συγχρόνως όμως αποτελεί και τη βάση της δράση της Φυσικής Επιλογής.  Μέσα την Φυσική Επιλογή εξελίχθηκαν πολλές διαφορετικές μορφές οργανισμών, όπως και οι φωτοσυνθετικοί. Κάποτε οι πρώτοι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί μορφοποίησαν την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, εμπλουτίζοντας την γήινη ατμόσφαιρα με οξυγόνο. Και συνεχίζουν να αποτελούν ρυθμιστές της ατμόσφαιρας, μέσω των στομάτων τους, από τα οποία τελικά εξαρτάται και η δική μας ζωή. Τις αποδείξεις της κοινής καταγωγής των οργανισμών, άρα και της Εξελικτικής Θεωρίας , μπορούμε να τις βρούμε σε ένζυμα, όπως η καταλάση , η οποία εντοπίζεται τόσο σε κύτταρα πατάτας όσο και σε ηπατικά.
Όπως δήλωσε και ο Theodosius Dobzhansky: «Τίποτα στην βιολογία δεν έχει νόημα, παρά υπό το πρίσμα της εξέλιξης».

WP_20150322_16_40_22_Pro

11074779_898141530249065_86443217_n