Οι 60 συμμετοχές της ΓΓΕΤ στο 2o Athens Science Festival

8 Απριλίου, 2015 ΝΕΑ

H Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, συνδιοργανωτής φέτος του Athens Science Festival, ένωσε τις δυνάμεις των μεγάλων ερευνητικών κέντρων της χώρας γύρω από ένα κοινό σκοπό: να μάθουν οι Αθηναίοι πως η επιστήμη και η τεχνολογία περνάει από την θεωρία στην πράξη.

Αναλυτικά οι 60 συμμετοχές:

Από Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» συμμετείχε το Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων, με τα διαδραστικά εκθέματα iRescue, OptiTrans, PERSEUS-Oculus Sea και Κνωσός και την εφαρμογή πλοήγησης WayGoo  για κινητά για τον χώρο του Athens Science Festival. To Εργαστηρίο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, συμμετείχε στην διαδραστική έκθεση με το Roboskel, το NewSum Timeline και το PServer, το LEAP και το C2Learn. Το Εργαστηρίο Υπολογιστικής Ευφυΐας του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών παρουσίασε τα διαδραστικά εκθέματα Ψηφιακή Επεξεργασία Ιστορικών Εγγράφων και Περιβαλλοντικά Ασφαλής Ναυσιπλοΐα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το Εργαστήριο Αξιοπιστίας Βιομηχανικών Συστημάτων του Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας- Ενέργειας & Ασφάλειας.

Μεταδιδακτορικοί ερευνητές και επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ιδρυτές του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SciFY (Επιστήμη για Σένα) παρουσίασαν workshop με τίτλο Η τεχνολογία στην καθημερινότητά μας, όπως δεν τη έχουμε φανταστεί.

Το Ινστιτούτο Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» πραγματοποίησε πειράματα επίδειξης στους τομείς της Χημείας και της Βιολογίας και εργαστήριο για παιδιά με τίτλο Βρες τις σκέφτονται οι συμμαθητες σου.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε συνεργασία με ερευνητές του EKEBE «Aλέξανδρος Φλέμιγκ» διοργάνωσαν café scientifique με τίτλο DNA: Τρια Δισεκατομμύρια Γράμματα στην Υπηρεσία της Ανθρωπότητας.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος συμμετείχαν στην ομιλία με τίτλο Φυσική και Χαϊκού: Εργαστηριο Ιαπωνικής Ποίησης.

Από το Ερευνητικό Κέντρο “ΑΘΗΝΑ” το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου συμμετείχε στην διαδραστική έκθεση του Athens Science Festival με τα εκθέματα Τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση και εκτύπωση με εφαρμογές στην πολιστική κληρονομιά, Εικονικό Μουσείο, «Αερόστατο», Παραγωγή συνθετικής ομιλίας από κείμενο, Γλωσσικές υποστηρικτικές τεχνολογίες και το Εύγλωττον για την βελτίωση της αναγνωστικής ικανότητας. Το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του ΕΚ «Αθηνά» παρουσίασε τα εκθέματα SimplefleetAI4B, Geostream, MORE (Metadata & object repository), DAIAD

To Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” πραγματοποίησε επίσης τα εργαστήρια για παιδιά Googlάρω αλλιώς… / Πού «κρύβεται» η πληροφορία; και Σπιτάκι Μου!, τα workshops Hackathon για ανοιχτά δεδομένα, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών και Δίκτυα Διαχείρισης Βιομάζας, Edit-a-thon: Εμπλουτίζουμε την ελληνική Wikipedia και το Open Street Map, Ο συσσωρευτής MoRe, την Ημερίδα Ανοιχτή εκδήλωση παρουσίασης των επιτευγμάτων του ΙΕΛ, την ομιλία Επίσημη πρώτη παρουσίαση της δημόσιας υπηρεσίας OpenSpeech! και τις βραδινές εμφανίσεις Εικονικό «δικαστήριο»! Πνευματικά δικαιώματα στην εποχή του διαδικτύου και Science Bar! Δημόσια δεδομένα και ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) συμμετείχε στην Διαδραστική Έκθεση με το Εργαστήρι του Αλχημιστή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, το Ινστιτούτου Βιολογίας Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας πραγματοποίησε πείραματα επίδειξης με τίτλο Το ερευνητικό “ΜΕΤΡΟ” και Γραμμή σχεδιασμού και ανακάλυψης φαρμάκων, ενώ ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, Δρ. Ιωάννης Πετσαλάκης, έδωσε την ομιλία Πως μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο μέλλον ελέγχοντας το παρόν και συντόνισε την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευτύχη Μπιτσάκη, με τίτλο Χωρο-χρόνος: Η συνεχιζόμενη αναζήτηση. Τέλος, το ΕΙΕ παρουσίασε Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Υποθαλάσσια Έρευνα στη Δήλο».

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, συμμετείχε στην διαδραστική έκθεση με τις παρουσιάσεις Τα αιωρούμενα σωματίδια στη ζωή των Αθηναίων, ποιοί ρύποι εκπέμποντια στις γειτονιές της Αθήνας, Πρόγνωση δραστηριότητας κουνουπιών και διάβρωση των υλικών από περιβαλλοντικούς ρύπους.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ παρουσίασε διαδραστικό έκθεμα με τίτλο Η σεισμολογική έρευνα στην υπηρεσία της πολιτείας και του κοινού, ενώ το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης έφερε στο Athens Science Festival ένα φορητό πλανητάριο.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, παρουσίασε στην διαδραστική έκθεση το DNA: Το κλειδί για την κατανόηση του βιβλίου της ζωής και το Εξερευνώντας την υπέροχη μύγα, ενώ ομιλιά με τίτλο  Σταματώντας το brain-drain: η συμβολή της έρευνας σε μια εποχή κρίσης έδωσε ο Διευθυντής Ερευνών του παραπάνω Ινστιτούτου, Δρ. Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Το Ελληνικό Ινστιντούτο Παστερ συμμετείχε στην διαδραστική έκθεση με παρουσιάσεις του Εργαστηρίου Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας και Μονάδα Οπτικής Μικροσκοπίας Παράθυρο στον μικρόκοσμο του εγκεφάλου και του Εργαστηρίου Ανοσολογίας «Ανοσιακό Σύστημα-Παιδικός Εμβολιασμός». Το Εργαστηρίο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας και Μονάδα Οπτικής Μικροσκοπίας πραγματοποίησε εργαστήριο για παιδιά με τίτλο Εξερευνητές του εγκεφάλου, ενώ ομιλιά με τίτλο Αποκαλύπτοντας τα μυστικά του εγκεφάλου έδωσε η Διευθύντρια Ερευνών του παραπάνω Εργαστηρίου, Δρ. Ρεβέκα Μάτσα.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διοργάνωσε café scientifique με τίτλo Μαυρίζω ασφαλώς: μία κουβέντα για το τεχνητό μαύρισμα και παρουσίασε το διαδραστικό έκθεμα Μαθαίνουμε για τις ακτινοβολίες…παίζοντας.

Από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ο πρόεδρός του, Δρ. Θανάσης Κωνσταντόπουλος, έδωσε ομιλία-συναυλία με τίτλο Blue science cafe: Πόσα πιάνει η επιστήμη στην πιάτσα;.

Στην τελετή λήξης του 2ου Athens Science Festival ο καθηγητής και Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας Κώστας Φωτάκης απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό.