Alissa Eckert | Η τέχνη του Art Illustration στην επιστήμη

4 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Στα τέλη Ιανουαρίου 2020, λίγο μετά το άνοιγμα του Κέντρου Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η ιατρική εικονογράφος Alissa Eckert και ο συνεργάτης της, Dan Higgins, ανέλαβαν μια τεράστια και επείγουσα πρόκληση: μέσα σε μία εβδομάδα, έπρεπε να δημιουργήσουν μια οπτική αναπαράσταση του νέου κορωνοϊού, του αόρατου «δημόσιου εχθρού». 

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η διασπορά του ιού δεν είχε φτάσει ακόμα σε επίπεδο πανδημίας και το ευρύ κοινό δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένο. Για την Eckert ήταν σημαντικό, επομένως, να εξισορροπήσει την σοβαρότητα της απειλής με μια εικόνα εντυπωσιακής ομορφιάς. Το αποτέλεσμα της δουλειάς της καθόρισε την οπτικοποίηση της πιο θανατηφόρας πρόκλησης που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία τον τελευταίο αιώνα και εμφανίζεται πλέον χιλιάδες φορές την ημέρα σε κάθε πιθανό πλαίσιο. 

Η Eckert φιλοξενείται στο Athens Science Festival για να αποκαλύψει τις διαδικασίες και τα μυστικά που κρύβονται πίσω από τη δημιουργία της. Επιπλέον, μέσα από το παράδειγμα της οπτικής αναπαράστασης του νέου κορωνοϊού, η ιατρική εικονογράφος που δημιούργησε την πιο ευρέως αναγνωρισμένη εικόνα του SARS-CoV-2 παγκοσμίως θα αναδείξει το ρόλο και τη σημασία της τεχνης του art illustration στην επιστήμη.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μανώλης Μπαμπάτσικος.

Η Alissa Eckert είναι ιατρική εικονογράφος για το CDC και εξυπηρετεί όλους τους τομείς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που λειτουργούν σε 3D και 2D απεικόνιση, animation και 3D εκτύπωση και δημιουργία μοντέλων. Η δουλειά της περιλαμβάνει τη δημιουργία της πιο διάσημης μοντελοποιημένης οπτικής αναπαραστάσης του ιού SARS-Cov-2. Άλλα έργα περιλαμβάνουν το ξέσπασμα του Έμπολα, τον ιό Ζίκα, την Αναφορά Απειλών για Αντιβιοτική Αντίσταση, τις πανδημίες της γρίπης (H5N1 και H1N1), τη Χολέρα, τα Vital Signs του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα Healthy Homes, το CDC’s Zombie Pandemic Novella και άλλα.

Τίτλος ομιλίας: Η Τέχνη του Art Illustration στην Επιστήμη || Ημερομηνία & ώρα: Δευτέρα 29 Μαρτίου, 12.00-13.00