Ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, κλίμα και κλιματική αλλαγή

3 Απριλίου, 2019 ΝΕΑ

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας συμμετέχει στο φετινό Athens Re-Science Festival υποστηρίζοντας την ομιλία του εξ-ερευνητή και CEO του Adaptation Group, Christian Clot, αλλά και δύο άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας που σχετίζονται με το φετινό θέμα του φεστιβάλ.

Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ, την Πέμπτη 4 Απριλίου, υποδεχόμαστε στην κεντρική σκηνή τον εμπνευσμένο εξ-ερευνητή Christian Clot!

Ο Christian Clot δεν είναι η κλασική περίπτωση εξερευνητή, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία ξενυχτούσε πάνω από ένα χάρτη ονειρευόμενος το τέλειο ταξίδι. Το πάθος του για δημιουργία και επικοινωνία τον οδήγησε στο να συγγράψει αρκετά και διαφορετικού είδους βιβλία, από μυθιστορήματα και κόμικς, μέχρι βιβλία ιστορικού περιεχομένου. Είναι βραβευμένος για τις εξερευνήσεις του και έχει συμμετάσχει σε πολλά ντοκιμαντέρ. Το 2006, κατά τη διάρκεια των εξερευνήσεών του, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ανθρώπινη προσαρμοστικότητα, μελετώντας τις γνωσιακές, ψυχολογικές και φυσιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την έκθεση του ανθρώπου σε πολύπλοκες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Πως μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μελλοντικό κόσμο; // 4 Απριλίου, 18.30.

 

Μελέτησε την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου σώματος

Μια συναρπαστική έκθεση φωτογραφίας μας ταξιδεύει σε… όλο τον κόσμο. Συντροφεύοντας τον Christian Clot στην πρώτη μοναχική αποστολή του, ανακαλύπτουμε τα τέσσερα ακραία περιβάλλοντα στα οποία μελέτησε την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου σώματος από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017. Η μοναδική σειρά φωτογραφιών αναδεικνύει την επιστημονική και πρακτική πλευρά του εγχειρήματος του εξ-ερευνητή και CEO του Adaptation Group.

Adaptation, 4×30 days // 3 -7 Απριλίου 2019 //  Έκθεση Τέχνης

 

Ρίξε και εσύ μία ματιά έξω από το παράθυρο σου

Μια έκθεση φωτογραφίας με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα ανησυχητικά παγκόσμια φαινόμενα που ήδη συνταράσσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Από τις εκπομπές CO2, τους πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής μέχρι το λιώσιμο των πάγων, η έκθεση παρουσιάζει επιστημονικά στοιχεία μέσω σκίτσων από την καθημερινή ζωή. Έτσι, όλοι θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τις κλιματολογικές διαταραχές που συμβαίνουν έξω από το παράθυρό μας. Θα ενεργοποιηθείς άραγε;

Climate seen from my window //  3 -7 Απριλίου 2019 //  Έκθεση Τέχνης

 

Όλες οι παραπάνω δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος.