Athens Re-Science Festival 2019 | Ποιός ο ρόλος της Τέχνης σε ένα Φεστιβάλ Επιστήμης;

3 Απριλίου, 2019 ΝΕΑ


Change
is coming!

Κάτι αλλάζει!

Athens Science Festival 2019
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

3 – 7 Απριλίου 2019

Ποιός ο ρόλος της Τέχνης σε ένα Φεστιβάλ Επιστήμης;

 

Αυτή την Τετάρτη 3 Απριλίου, το Athens re-Science Festival ανοίγει τις πύλες του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στο ζωηρό Γκάζι, όπου φιλοξενείται για 6η συνεχή χρονιά. Για πέντε μέρες, το αγαπημένο φεστιβάλ επιστήμης και καινοτομίας φιλοδοξεί να γίνει μια «περιοχή» εξερεύνησης των ευκαιριών και των προκλήσεων που γεννά η ανθρώπινη επινοητικότητα και να αναδείξει νέες σχέσεις που απορρέουν από τη συνάντηση φαινομενικά αταίριαστων και αντικρουόμενων πεδίων. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, εστιάζει στο ευφάνταστο γεφύρωμα Τέχνης και Επιστήμης και στις εντυπωσιακές πραγματικότητες που δημιουργούν σήμερα!

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πως ακόμα και οι πιο αταίριαστοι συνδυασμοί μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και να οδηγήσουν σε σαγηνευτική αρμονία και υπέροχες εκρήξεις εφαρμοσμένης δημιουργικότητας. Μια σειρά από ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικά έργα και συναρπαστικά εργαστήρια θα κάνουν τη μαγεία των αντιθέτων μια βιωμένη εμπειρία για κάθε επισκέπτη του φεστιβάλ.

Πάρε μια ιδέα από τις συναρπαστικές δράσεις Τέχνης και Επιστήμης στο ASF2019:

Αναζητώντας την ελευθερία της κίνησης!

Η διαδραστική εγκατάσταση “Relax and release” σχεδιασμένη από το Kimatica Studio έρχεται στο φετινό Athens re-Science Festival για να ενθαρρύνει την κίνηση, το παιχνίδι και να ενθουσιάσει  το κοινό κάθε ηλικίας! Πρόκειται για μια σπάνια ψηφιακή εμπειρία όπου κινήσεις, ήχοι και εικόνες συνδυάζονται αρμονικά συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η ψηφιακή εγκατάσταση “Relax and release” του Kimatica Studio έρχεται στο φεστιβάλ με την υποστήριξη του British Council και της Βρετανικής Πρεσβείας
στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων παρουσίας του British Council στην Ελλάδα. 

Relax and Release | 3 – 7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Παλαιοί Φούρνοι

 

#Re-use παλιές τηλεφωνικές συσκευές!

Σήκωσε το ακουστικό μιας παλιάς τηλεφωνικής συσκευής και θα ακούσεις για την ιστορία του τηλεφώνου που κρατάς στα χέρια σου, όπως επίσης ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το περιβάλλον. Υπήρχε ανακύκλωση στην προϊστορική περίοδο; Τι αλλαγές φέρνουν οι smart επιλογές στην καθημερινότητα αλλά και στην ίδια μας τη ζωή; Στο Athens re-Science Festival, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε «ξεχασμένες» τηλεφωνικές συσκευές και να ζήσουμε μία ηχητική εμπειρία!  Ακόμη,  «σκανάροντας» με τάμπλετ επιλεγμένα σημεία της έκθεσης, μαθαίνουμε για τα χαρακτηριστικά των smart cities και για γεγονότα – σταθμούς που αφορούν στο περιβάλλον.

Διοργάνωση: Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

#Smartstories στο #ΜουσείοΤηλεπικοινωνιών | 4 – 7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Παλαιοί Φούρνοι

 

17.135χλμ σε 52 μέρες

15 επιστήμονες και καλλιτέχνες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Green Project πραγματοποίησαν, το 2014, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, το 4ο περιβαλλοντικό φωτογραφικό οδοιπορικό της οργάνωσης στη Νότια Αμερική, από την Μπογκοτά έως τη Γη του Πυρός. Mέσα σε 52 ημέρες, διένυσαν 17.135 χλμ. και επισκέφτηκαν 8 χώρες: Κολομβία, Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή και Χιλή. Το οδοιπορικό αυτό ανακηρύχθηκε ως το “One Success Story 2014” της UNESCO. Η Green Project πιστεύει ότι η δύναμη της φωτογραφίας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας και σε προκαλεί να γίνεις συνοδοιπόρος τους  στα επόμενα οδοιπορικά «Green Project στην Κρήτη: Ίρις 2019» και «Green Project σε Ιαπωνία – Αλάσκα 2020».

Διοργάνωση: Green Project

Green Project στη Νότια Αμερική | 3 – 7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Παλαιοί Φούρνοι

 

Ρίξε και εσύ μία ματιά έξω από το παράθυρο σου

Μια έκθεση φωτογραφίας με στόχο να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα ανησυχητικά παγκόσμια φαινόμενα που ήδη συνταράσσουν ολόκληρο τον πλανήτη. Από τις εκπομπές CO2, τους πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής μέχρι το λιώσιμο των πάγων, η έκθεση παρουσιάζει επιστημονικά στοιχεία μέσω σκίτσων από την καθημερινή ζωή. Έτσι, όλοι θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τις κλιματολογικές διαταραχές που συμβαίνουν έξω από το παράθυρό μας. Θα ενεργοποιηθείς άραγε;

Climate seen from my window | 3 -7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Δεξαμενές Καθαρισμού
Mε την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας

 

Μελέτησε την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου σώματος

Μια συναρπαστική έκθεση φωτογραφίας μας ταξιδεύει σε… όλο τον κόσμο. Συντροφεύοντας τον Christian Clot στην πρώτη μοναχική αποστολή του, ανακαλύπτουμε τα τέσσερα ακραία περιβάλλοντα στα οποία μελέτησε την προσαρμοστικότητα του ανθρώπινου σώματος από τον Αύγουστο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2017. Η μοναδική σειρά φωτογραφιών αναδεικνύει την επιστημονική και πρακτική πλευρά του εγχειρήματος του εξ-ερευνητή και CEO του Adaptation Group.

Adaptation, 4×30 days | 3 -7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Δεξαμενές Καθαρισμού
Mε την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας

 

Τέχνη από παλιά υλικά

Τρία μεγάλα εκθέματα, δημιουργίες/συνθέσεις από παλιά υλικά, του γλύπτη και εικαστικού Νίκου Ζήβα φιλοξενεί το φετινό Athens re-Science Festival. Δύο από αυτά αναπαριστούν υδρογείους, μία μαρμάρινη, στην οποία έχει χαραχθεί ο χάρτης της γης, και μια πέτρινη, στην οποία οι φθορές που υπάρχουν στη σφαίρα έχουν γίνει από τη χρήση της ως τριπτήρα παραπέμποντας σε μια μορφή του πλανήτη μας από κάποια άλλη εποχή. Η τρίτη κατασκευή έχει συντεθεί από παλιά χρηστικά σιδερένια αντικείμενα και αναπαριστά ένα οριζόντιο ηλιακό ρολόι.

Cartography | 3 -7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Κεντρικό προαύλιο

 

Ανακυκλώσιμες Αφηγήσεις

Ο Γιώργος Σαμαράς είναι ένας πρωτοπόρος shoe artist με έδρα του την Αθήνα. Το 1999 ξεκίνησε επίσημα να μεταποιεί παλιά υποδήματα. Η πρακτική του δημιουργεί αφηγήσεις με πολλαπλές θεματικές εμπνευσμένες από παπούτσια εισάγοντας μια καινούρια μορφή τέχνης, ενώ οι δημιουργίες του μας ταξιδεύουν σε μια υποκειμενική μυθοπλασία μεταξύ υπέρβασης και πραγματικότητας. Στο φετινό Athens re-Science Festival θα παρουσιαστούν έργα του με σημείο αναφοράς την ανακύκλωση παλιών παπουτσιών.

Recycling Narratives | 3 – 7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Innovathens

 

Θα φορούσες ένα δίχτυ του ψαρά για ρούχο;

Upcycling είναι η διαδικασία κατά την οποία ένα άχρηστο υλικό μετατρέπεται σε ένα προϊόν ίσης ή ανώτερης αξίας καθιστώντας το εκ νέου χρήσιμο. Παλαιότερα οι γιαγιάδες, χωρίς να έχουν οικολογική συνείδηση ή να γνωρίζουν περί «ανακύκλωσης» δημιουργούσαν χαλάκια από πλαστικές σακούλες ή μετέτρεπαν τα κουρέλια σε κάποια «Κουρελού». Oι σπουδαστές της σχολής Athens Fashion Club σχεδίασαν με οικολογική συνείδηση συλλογές που απευθύνονται στη μοντέρνα και δυναμική γυναίκα, χρησιμοποιώντας υλικά όπως σακούλες, δίχτυα ψαράδων, υλικά συσκευασίας, χαρτόνι, εφημερίδες, περιοδικά και ρετάλια από υφάσματα που έχει ο καθένας σπίτι του.

Διοργάνωση: Αthens Fashion Club, Fashion School

Ιnstallation Upcycling Fashion | 3 – 7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης |Innovathens

 

Αρχαία Τεχνολογία στο Athens re-Science Festival

Το Μουσείο Κοτσανά μας προσκαλεί στον κόσμο της «Αρχαίας Ελλάδας και των Απαρχών των Τεχνολογιών». Ανακάλυψε την επιστήμη και το μύθο μέσα από την τεχνολογία αιχμής των επινοημάτων του Κτησιβίου, του Ιππάρχου, του Φίλωνος, του Ήρωνος και του Αρχιμήδη.

Διοργάνωση: Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Ένα ταξίδι στην τεχνολογία αιχμής | 3 – 7 Απριλίου 2019 | Έκθεση Τέχνης | Innovathens powered by Samsung

 

Μουσική από ανακυκλώσιμα κρουστά!

Ο Γιώργος Χριστάκης (ιδρυτής των Tech cicada και Jusu foli ) παίζει ανακυκλώσιμα κρουστά και μαζί με το Σπύρο Τσίγκο δημιουργούν πρωτότυπους ήχους και μουσικά ιδιώματα χρησιμοποιώντας τα πιο περίεργα όργανα! Συλλέγουν ανακυκλώσιμα υλικά  – κουβαδάκια, διάφορα μέταλλα και αλλά υλικά – που βρίσκουν είτε γύρω τους είτε σε κάδους, οικοδομές ή χωματερές και τα μετατρέπουν σε μουσικά όργανα. Έλα να ακούσεις τη μουσική τους στον προαύλιο χώρο του ASF!

Διοργάνωση: Tech cicada band

 Μουσική από Ανακυκλωσιμα Υλικά | 7 Απριλίου 2019 | 13.30 | Κεντρικό προαύλιο

 

#asf #asf2019

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμά εδώ!

 

Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ και στο δίκτυο της Viva Wallet.

*Το Athens Re-Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo, το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς. Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Στρατηγικός συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.