David Theo Goldberg: «Κβαντική σκέψη: Θα σώσει το Μέλλον;»

4 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Η πόλωση των ριζοσπαστικών ιδεών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Με την υποστήριξη αλγορίθμων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν συγκεκριμένο περιεχόμενο μόνο σε συγκεκριμένα άτομα, η συζήτηση ιδεών έχει γίνει λιγότερο διαλλακτική.

Εκεί έρχεται η κβαντική σκέψη. Όταν εκπαιδεύουμε το μυαλό μας στην κβαντική σκέψη, μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε τα προβλήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και πιο ολιστικά. Η κατανόηση γίνεται πιο αναίμακτα και δίνεται η δυνατότητα αντιπαράθεσης αλλά και ίσως ακόμη και να πείσουμε κάποιον που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της συζήτησης.

Σύμφωνα με τον διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, David Theo Goldberg η Κβαντική σκέψη έχει πάρει το σύνθημά της και από τις δύο πηγές έμπνευσης, τη Κβαντική Φυσική και την Υπολογιστική Κβαντική.

Η Κβαντική Φυσική είναι ήδη ενός αιώνα ζωής και έφερε επανάσταση στη Φυσική ενώ η Υπολογιστική Κβαντική, είναι σαράντα χρόνια στη δημιουργία και τη συλλογή ατμού και  εξακολουθεί να εργάζεται για την υλοποίηση της σημαντικής υπόσχεσής της.

Το θέμα αυτό θα μας αναλύσει ο David Theo Goldberg το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην ομιλία του με τίτλο «Κβαντική σκέψη: Θα σώσει το Μέλλον;», στο Athens Science Festival 2022.

Αυτή η ομιλία θα παρουσιάσει εν συντομία τι ισοδυναμούν με τις βασικές αρχές του «κβαντικού» στη Φυσική και στην Υπολογιστική, και τι από αυτές τις αρχές κληρονομεί η Κβαντική Σκέψη. Η επικρατούσα εστίαση θα εξετάσει πόσο νέα είναι στην πραγματικότητα η Κβαντική Σκέψη, ποιες προκλήσεις υπόσχεται να αντιμετωπίσει και εάν προσφέρει έναν πραγματικά νέο τρόπο αντιμετώπισης των πιεστικών κοινωνικών μας προκλήσεων.

Πόσο εύκολο είναι να λάβουμε υπόψιν μας τις διαφορετικές οπτικές γωνίες γύρω από το καθετί; Μπορεί τελικά αυτός ο επαναστατικός τρόπος σκέψης να σώσει το Μέλλον; Και αν ναι, πώς;

O David Theo Goldberg:

Είναι εκπαιδευμένος στη Φιλοσοφία, ο David Theo Goldberg είναι διακεκριμένος καθηγητής Ανθρωπολογίας, Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Εγκληματολογίας, Δικαίου και Κοινωνίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine. Διηύθυνε το πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCHRI) τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το έργο του Goldberg εκτείνεται σε θέματα κοινωνικής, πολιτικής και κριτικής θεωρίας, τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στο ανθρώπινο μέλλον, την ψηφιακή τεχνολογία και τη φυλή και τον ρατσισμό. Τα πολυάριθμα βιβλία του περιλαμβάνουν το Dread: Facing Futureless Futures (2021); Είμαστε όλοι Μεταφυλετικοί ακόμα; (Πολιτεία, 2015); The Future of Thinking (με την Cathy Davidson, 2011); και το επερχόμενο War on Critical Race Theory (2023). Υπηρέτησε ως Εκτελεστικός Διευθυντής του UCHRI Research Hub in Digital Media and Learning που χρηματοδοτείται από τον MacArthur στο UC Irvine, μια επιτόπια και εικονική ερευνητική μονάδα που έχει σχεδιαστεί για την προώθηση της ανάπτυξης πεδίου στην περιοχή.