Δημήτρης Βασιλάκης | Η τεχνητή νοημοσύνη αυτοσχεδιάζει…τζαζ στο Athens Science Festival

25 Φεβρουαρίου, 2020 ΝΕΑ

Τι κοινό μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη και η τζαζ μουσική; Εκ πρώτης όψεως καμία. Στο Athens Science Festival, ωστόσο θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής που θα μας χαρίσει ο Δημήτρης Βασιλάκης και η ομάδα του μέσα από την εκδήλωση «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη».

Το  “Jazz & AI interaction”  βασίστηκε στη χρήση του DYC12 και του Omax system, προγραμμάτων μουσικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο IRCAM. Πρόκειται στην ουσία για ένα σύστημα που αλληλεπιδρά σε ζωντανό χρόνο με ανθρώπους-μουσικούς, αναδιατάσσοντας θραύσματα μουσικού και οπτικού υλικού. Χρησιμοποιεί ως ‘εισόδους’ του πρωτότυπη μουσική και ποίηση παραγόμενη από τους ανθρώπους-μουσικούς, ενώ η απόκρισή του ενεργοποιείται και διέπεται από τα ακουστικά χαρακτηριστικά των εν λόγω ‘εισόδων’.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, χαρισματικός σαξοφωνίστας, καθηγητής και ερευνητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και οι συνεργάτες του θα εστιάσουν στην προσέγγιση του τζαζ αυτοσχεδιασμού ως εξιστόρηση, στη σχέση του με τη γλώσσα, την ποίηση και τον πεζό λόγο. Παράλληλα θα αναδείξουν τις εφαρμογές του στην τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας. 

Tο οπτικό-εικαστικό υλικό δημιουργήθηκε από τη visual artist Λυδία Βενιέρη, ενώ η μουσική και η ποίηση είναι από το Δημήτρη Βασιλάκη. Στην εκδήλωση συμμετέχει επίσης, ο Τηλέμαχος Μούσας, απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Μουσικολογία», του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Ειδική συμμετοχή ο Νέστορας Βασιλάκης στο τενόρο σαξόφωνο.

Ο «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη» είναι μια ευφάνταστη συναυλία που υπόσχεται όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να αναδείξει πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει. 

Τίτλος εκδήλωσης: Αυτοσχεδιασμός τζαζ και Τεχνητή Νοημοσύνη || Ημερομηνία & ώρα: Τετάρτη 1 Απριλίου, 21.30. Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Me and AI: Human Concerns, Artificial Minds, που διοργανώνει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ  και συνδιοργανώνεται από το  Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και του IRCAM.