Δημήτρης Βασιλάκης | Η τεχνητή νοημοσύνη αυτοσχεδιάζει τζαζ στο Athens Science Festival

26 Φεβρουαρίου, 2021 ΝΕΑ

Τι κοινό μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη και η τζαζ μουσική; Εκ πρώτης όψεως καμία. Στο Athens Science Festival, ωστόσο θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής που θα μας χαρίσει ο Δημήτρης Βασιλάκης και η ομάδα του μέσα από την εκδήλωση «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη».

Το  “Jazz & AI interaction” βασίστηκε στη χρήση του DYC12 και του Omax system, προγραμμάτων μουσικής τεχνητής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο IRCAM. Πρόκειται στην ουσία για ένα σύστημα που αλληλεπιδρά σε ζωντανό χρόνο με ανθρώπους-μουσικούς, αναδιατάσσοντας θραύσματα μουσικού και οπτικού υλικού. Χρησιμοποιεί ως ‘εισόδους’ του πρωτότυπη μουσική και ποίηση παραγόμενη από τους ανθρώπους-μουσικούς, ενώ η απόκρισή του ενεργοποιείται και διέπεται από τα ακουστικά χαρακτηριστικά των εν λόγω ‘εισόδων’.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος, χαρισματικός σαξοφωνίστας, διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσική, Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές» του τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και οι συνεργάτες του θα εστιάσουν στην προσέγγιση του τζαζ αυτοσχεδιασμού ως εξιστόρηση, στη σχέση του με τη γλώσσα, την ποίηση και τον πεζό λόγο. Παράλληλα θα αναδείξουν τις εφαρμογές του στην τεχνητή νοημοσύνη και τα συστήματα επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας.

Ο «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη» είναι μια ευφάνταστη συναυλία που υπόσχεται όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να αναδείξει πρωτοποριακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς που δεν έχουμε συνηθίσει.

Τίτλος εκδήλωσης: Αυτοσχεδιασμός τζαζ και Τεχνητή Νοημοσύνη || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 28 Μαρτίου, 21.30-22.30