Την Παρασκευή 20 Μαρτίου παρατήρησε την Έκλειψη Ηλίου στο Athens Science Festival

19 Μαρτίου, 2015 ΝΕΑ

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας ένα φαινόμενο γνωστό ως έκλειψη Ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά όπως εξηγείται πιο αναλυτικά στη συνέχεια, λόγω της θέσεώς μας στη Γη, μόνο ένα μέρος του Ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη και έτσι η έκλειψη θα είναι μερική. Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 10:39πμ έως τις 12:49μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11:43 πμ οπότε και σχεδόν το 31% του Ηλιακού δίσκου θα καλύπτεται από τη Σελήνη.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκλειψη Ηλίου μπορείτε να βρείτε στο αναλυτικό άρθρο του Κοσμά Γαζέα, Λέκτορα Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και curator της θεματικής «Αστρονομία και Διάστημα» στο Athens Science Festival.

Την Παρασκευή 20 Μαρτίου οι επισκέπτες του Athens Science Festival, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Ήλιο μέσα από τηλεσκόπια του Τμήματος Φυσικής, Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας, Μηχανικής του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου του ΕΚΠΑ, αλλά και μέσα από χειροποίητους προτζέκτορες οπής (pinhole projectors) του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της Eλληνογερμανικής Aγωγής, η οποία αναβιώνει το Πείραμα του Ερατοσθένη με την βοήθεια των θεατών του ASF.

H παρατήρηση του Ήλιου με τηλεσκόπια θα συνεχιστεί για δύο ακόμα ημέρες, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαρτίου, ενώ το Πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιείται και την Πέμπτη 19 Μαρτίου.

Λεζάντα φωτογραφίας: Η ολική έκλειψη Ηλίου όπως την κατέγραψε ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας στις 3 Νοεμβρίου 2013 από το Port Gentil της Gabon, στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοικτά της δυτικής Αφρικής.

Πληροφοριακό υλικό πρώτης παραγράφου: Κέντρο Επισκεπτών, Ινστιτούτο Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών, Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκλειψη Ηλίου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.