Η Ανακύκλωση στο σήμερα και στο Athens Science Festival

15 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μέχρι τον Αύγουστο του 2021, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων είχαν δημιουργηθεί παγκοσμίως, λόγω της COVID-19, με περισσότερους από 25.000 τόνους – ισοδύναμο με 2.000 διώροφα λεωφορεία – να εισέρχονται στον παγκόσμιο ωκεανό. Ενώ το παγκόσμιο πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων είναι εδώ και καιρό εκτός ελέγχου, η Covid-19 έντεινε τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης, ωθώντας το ζήτημα σε νέα ύψη.

Η συνειδητοποίηση της κλίμακας του προβλήματος των απορριμμάτων του πλανήτη αυξάνεται, με τις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες να εντείνουν τα προγράμματα ανακύκλωσης. Οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ενσωματώνουν επίσης όλο και περισσότερο τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών στα προϊόντα τους.

Πόσο εύκολο είναι να ανακυκλώνουμε τη χρήση προϊόντων στην καθημερινή μας ζωή; Σίγουρα πιο απλό απ’ ότι αρχικά φαντάζει.

Η ομάδα Be conscious έρχεται στο Athens Science Festival 2022 και έχει σχεδιάσει ένα εργαστήριο καθώς και παιχνίδια ώστε να συστήσει στα παιδιά τη σημασία του να ανακυκλώνουμε, να επαναχρησιμοποιούμε, να ανταλλάζουμε αλλά και να δωρίζουμε και όχι απλά να πετάμε.

Επιπλέον, το Ίδρυμα για την Προστασία και την Ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος των Κυκλάδων & η Εκπαιδευτική ομάδα «Βιβλιοδιαπλάσεις» έχουν δημιουργήσει μια σειρά σύντομων και διαδραστικών παιχνιδιών με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά (6-11 ετών) σε ένα τρόπο ζωής με λιγότερο πλαστικό, βασισμένο στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τα παιδιά δοκιμάζουν τις γνώσεις τους, ψάχνουν να βρουν διέξοδο σε λαβυρίνθους, αναζητούν λέξεις-κλειδιά παρέα με τους συμμαθητές τους και την καθοδήγηση εμψυχωτών.

Ενώ το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών εξετάζει την ανακύκλωση από το πρίσμα της θάλασσας. Χρησιμοποιεί την εφαρμογή Marine mammals, παίζει με το κοινό ενώ εκείνοι έρχονται σε επαφή με τα θαλάσσια θηλαστικά αλλά και τις επιπτώσεις που έχουν τα απορρίμματα στις ζωές αυτών. Ανακυκλώνουν τα πλαστικά αυτά και τα μετατρέπουν σε ξεχωριστές δημιουργίες.

Πως επηρεάζει το πλαστικό τη ζωή μας; Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό;

Η ανακύκλωση είναι το Μέλλον γιατί χωρίς αυτή δεν θα υπάρχει μέλλον.