Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας με πολλές δράσεις και φέτος στο ASF!

22 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας ενισχύει τις δραστηριότητες των ερευνητικών και παραγωγικών φορέων μέσω ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων που διαθέτουν και προάγουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την παραγωγή γνώσης και καινοτομίας.  

Και φέτος η ΓΓΕΚ συμμετέχει στο Athens Science Festival και εκπροσωπείται από φορείς και ερευνητικά κέντρα που έχουν σχεδιάσει ειδικές δράσεις μεγάλου ενδιαφέροντος. Η λίστα περιλαμβάνει εργαστήρια, ομιλίες, διαδραστικές εκθέσεις και πολλά άλλα.

Πιο συγκεκριμένα:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείo οργανώνει εργαστήρι για ηλικίες 15-18, στο οποίο παρουσιάζει το έργο του LIFE REACH AskREACH, αλλά και την εφαρμογή του Scan4Chem, ενώ μας ενημερώνει για την ασφάλεια των προϊόντων που αγοράζουμε και εμπεριέχουν χημικές ουσίες επικίνδυνες για την υγεία μας. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μας μιλάει για τους σεισμούς. Βλέπεις και παίζεις με μακέτες και μοντέλα (ρήγματα, πετρώματα κ.α.) και φτιάχνεις τα δικά σου. Μαθαίνεις πως μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια του σεισμού, μέσα από παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας και παρακολουθείς στιγμιότυπα από τη θεατρική παράσταση «Beat the quake!». Σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξηγούν για τον διαστημικό καιρό και το μαγνητικό πεδίο, και πως προκύπτουν φαντασμαγορικές εικόνες όπως το πολικό σέλας.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών μεταφέρει τους επισκέπτες κάτω από την επιφάνεια του νερού, μέσω της εφαρμογής «Marine Mammals», με την οποία μπορούν να παίξουν online παιχνίδια και να μάθουν για τα θαλάσσια θηλαστικά. Πραγματοποιούν πειράματα και παρατηρούν την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, των πλαστικών και μικροπλαστικών στους θαλάσσιους οργανισμούς ενώ στο τέλος φτιάχνουν δημιουργίες από πλαστικά απορρίμματα.

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών αναλύει ψηφιακά ιστορικές εγγραφές με χρήση προηγμένων τεχνικών επεξεργασίας εικόνας, αναγνώρισης προτύπων και βαθιάς μηχανικής μάθησης και διοργανώνει ομιλία για τη τη «Μουσική από τον νανόκοσμο» όπου μας εξηγεί για τη μουσική μοντελοποίηση του κόσμου.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» αξιοποιώντας τον ηλεκτρισμό που παράγεται από τους μύες του χεριού μας όταν κινείται, μας δείχνει πως μπορούμε να ελέγξουμε τα νεύρα που κινούν το χέρι ενός άλλου ανθρώπου, ενώ σε άλλη δράση βλέπουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας, ενημερωνόμαστε για τα νευρικά κύτταρα, παρατηρούμε δείγματα και προσπαθούμε να τα αναγνωρίσουμε.

Οργανώνει επίσης, και δρώμενα σχετικά με τον κόσμο των μελισσών! Μας προσκαλούνε για παρατήρηση γυρεόκοκκων με μικροσκόπιο, για αναγνώριση των διαφορετικών τους σχημάτων και για να ταυτοποιήσουμε το άνθος ή το δέντρο από το οποίο προήλθαν ώστε να γνωρίσουμε τις δραστηριότητες βόσκησης/διατροφής μιας μέλισσας. Μαθαίνουμε εύκολους και πρακτικούς τρόπους ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των μελισσών, φυτεύοντας σπόρους φυτών, που χρησιμοποιούν ως τροφή ενώ μαθαίνουμε πώς οι ερευνητές καταλαβαίνουν τις καλύτερες περιοχές για εξάσκηση της μελισσοκομίας.  Μια διεθνής πρωτοβουλία της επιστημονικής οργάνωσης COLOSS.

Επιπλέον, μαθαίνουμε για τα μικρόβια, ποιες επιφάνειες έχουν τα περισσότερα, τι συμβαίνει σε αυτά όταν πλένουμε τα χέρια μας, τι είναι οι βιταμίνες, τα αντιβιοτικά  και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βακτήρια για να κάνουμε τέχνη… Μας παρουσιάζουν επίσης διαδραστικές μεθόδους για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση, οπτικοποίηση και ανάλυση συσχετισμών βιοοντοτήτων που σχετίζονται με ασθένειες σε επίπεδο δικτύων.

To Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας διοργανώνει συζήτηση με τίτλο «Ανακαλύπτοντας νέους κόσμους στο Σύμπαν». Μέσα από την συναρπαστική αυτή συζήτηση ο καθηγητής αστροφυσικής Βασίλης Χαρμανδάρης θα αναλύσει, μεταξύ άλλων, πώς οι αστρονόμοι επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το σύμπαν χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

Επιπλέον το ΙΤΕ , σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτηςμας καλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του εφηβικού εγκεφάλου στην εκδήλωση με τίτλο «Μέσα στο μυαλό σου»: Υπάρχει τελικά εφηβικός εγκέφαλος;

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ  παρουσιάζει ένα εργαστήρι για παιδιά (3-8 ετών), και εξηγεί με απλά λόγια την ασφάλεια στο διαδίκτυο αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να πλοηγούμαστε με ασφάλεια.

Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, με την μονάδα Corallia, το Prince’s Trust International και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, διοργανώνει ομιλία ώστε να μας ενημερώσει για τα δύο ξεχωριστά Προγράμματα Επιχειρηματικότητας που υλοποιεί για να βοηθήσει όσους θέλουν να γίνουν οι επιχειρηματίες του μέλλοντος.

Σε άλλη δράση, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου διοργανώνει ένα workshop με σκοπό να αναδείξει δυνατότητες που προσφέρει η STEAM εκπαίδευση μέσα από τη μουσική, όπως εξερευνάται στο πλαίσιο του έργου ΕπιSTEAMουσική. Η δράση φέρνει στο AFS 2022 καινοτόμα και διαδραστικά STEAM εργαλεία και καλεί καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να τα εξερευνήσουν.

Τέλος, το ΙΙΒΕΑΑ σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου παρουσιάζει προγράμματα χρήσης Υπερυπολογιστών (HPC) μέσα από διαδραστικές επιστημονικές εφαρμογές και βιντεοπαιχνίδια.

Ακόμα να κλείσεις το εισιτήριο σου;