Κατερίνα Στεφανίδη & Γιάννης Ζαρώτης | Ο ρόλος της ψυχολογίας στη διαμόρφωση του αθλητή

26 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Η ψυχολογία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προπονητική και στην αγωνιστική δραστηριότητα ενός αθλητή. Αναφέρεται στην συναισθηματική και στην πνευματική του διάσταση και περιλαμβάνει παράγοντες όπως η διαχείριση συναισθημάτων, η αντιμετώπιση δυσάρεστων συνθηκών, η αναζήτηση κινήτρου σε οποιαδήποτε περίσταση και η καλλιέργεια της συγκέντρωσης.

Η Κατερίνα Στεφανίδη γνωρίζει από πρώτο χέρι την ανάγκη της εστίασης στο στόχο και την ικανότητα απόδοσης κάτω από «ψυχοπιεστικές» συνθήκες. Η Χρυσή Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του Άλματος επί κοντώ και ο Γιάννης Ζαρώτης, Διδάκτορας του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και Αθλητικός Ψυχολόγος, φιλοξενούνται στο Athens Science Festival προκειμένου να μας μιλήσουν για τον κομβικό ρόλο που παίζει η ψυχολογία στη διαμόρφωση ενός αθλητή.

Κατά τη διάρκεια της ξεχωριστής συζήτησή τους, η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια και ο κ. Ζαρώτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αθλητισμός είναι εν τέλει ένας τομέας στον οποίο μπορούν να ανταποκριθούν μόνο οι «ψυχολογικά δυνατοί!»

Η συμμετοχή της Κατερίνας Στεφανίδη γίνεται με την υποστήριξη του Mikroi Iroes by Stoiximan.

Η Κατερίνα Στεφανίδη αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου Αθλητισμού για περισσότερο από 10 χρόνια. Έχει κερδίσει μετάλλια και διακρίσεις σε πάρα πολλές διεθνείς διοργανώσεις συμπεριλαμβανομένων Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων ανοικτού και κλειστού Στίβου. Έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2016 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Άμστερνταμ με 4,81μ, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού το 2017 με 4,85 μ. και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο το 2017, με επίδοση 4,91 μ. που την τοποθετεί στην πέμπτη θέση του άλματος επί κοντώ όλων των εποχών. Επίσης, ανακηρύχθηκε καλύτερη αθλήτρια του στίβου στην Ευρώπη για το 2017. Το αποκορύφωμα της μέχρι τώρα καριέρας της ήταν το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς τελικούς του Άλματος επί κοντώ στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, με 4 αθλήτριες να ξεπερνούν τα 4.80 μέτρα. Έχει αποφοιτήσει το 2012 από το Stanford University με πτυχίο Human Biology και εξειδίκευση στην Νευροψυχολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΑ in Cognitive Psychology στο Arizona State University.

O κος Γιάννης Ζαρώτης είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου ως απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτος του Φ.Π.Ψ.Ιωαννίνων. Κατέχει Διδακτορικό τίτλο σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα «Αθλητική Ψυχολογία». Συνεργάζεται με αθλητές και ομάδες σε επίπεδο ψυχολογικής προετοιμασίας και υποστήριξης της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ προσφέρει υπηρεσίες ψυχοθεραπείας σε ατομικό επίπεδο.

Τίτλος ομιλίας: Ο ρόλος της ψυχολογίας στη διαμόρφωση του αθλητή || Ημερομηνία & ώρα: Δευτέρα 29  Μαρτίου 20.30-21.20