Καινοτομίες για ένα βιώσιμο μέλλον από το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας!

11 Οκτωβρίου, 2022 ΝΕΑ

Φέτος, το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας τιμάει με πολλαπλούς τρόπους το Athens Science Festival και διοργανώνει ενδιαφέρουσες εκθέσεις, με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον!

Η έκθεση με τίτλο «Καινοτομίες για ένα βιώσιμο μέλλον» εστιάζει στον ευρωπαϊκό χώρο και στα κοινά ζητήματα που μας απασχολούν. Προσπαθεί να αποκαλύψει το ανώτερο νόημα της επιστήμης, της καινοτομίας που περιλαμβάνει και την επίτευξη των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) ενώ επιπλέον δείχνει πόσο η Καινοτομία και η επιστημονική πρόοδος βοηθούν στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος «SDGs». 

Τέλος, μας συστήνει σημαντικές διεθνείς ερευνητικές υποδομές και ερευνητικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Τσεχική Δημοκρατία.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι συνθήκες της ύπαρξής μας αλλάζουν πιο γρήγορα απ’ όσο θα μπορούσαμε πολλοί από εμάς να φανταστούμε. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούμε να επιλέξουμε μπροστά μας, από τον πανικό για την απώλεια της βεβαιότητας μέχρι την ευκαιρία να δούμε νέες προκλήσεις μέσα σε μια ταραχώδη πραγματικότητα. 

Ανάμεσά τους σίγουρα ξεχωρίζει η «βιωσιμότητα». Αυτό που μπορεί να φαινόταν σαν μια μανία των βαριεστημένων φιλελεύθερων του αστικού ιστού πριν από μερικά χρόνια, συνιστά μια βιωμένη καθημερινή πραγματικότητα τώρα. Ευτυχώς, πέρα από τα εκατομμύρια των τόνων απορριμμάτων, την αδικία, τα βάσανα, την ευκολία και την επιθυμία για φθηνές λύσεις ανεξάρτητα από τις συνέπειες που έχουν, η ανθρωπότητα έχει καλύτερα πράγματα να προσφέρει: δημιουργικότητα, όραμα και τη δύναμη της πρωτότυπης σκέψης.

Επενδύουμε όχι μόνο στην ευκολία, αλλά και στα καλύτερα μυαλά που είναι παθιασμένα με την εύρεση λύσεων που θα μπορούσαν να μας σώσουν.

Ο ρυθμός της τεχνολογικής επανάστασης είναι ιλιγγιώδης. Νέα επιτεύγματα όπως η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία εισχωρούν με ταχύτητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από την επικοινωνία μέχρι την υγεία, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Ποιες επιστημονικές ανακαλύψεις και καινοτομίες διαμορφώνουν το μέλλον μας σήμερα; Πώς μπορεί η επιστήμη να κάνει τη Γη καλύτερο μέρος για να ζεις;

Αξίζει να επισκεφτείς την έκθεση αυτή γιατί τα ερωτήματα μας δεν πρέπει να μένουν αναπάντητα.

Σας περιμένουμε!

Διοργάνωση: Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας, συμβάλει στο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για την Τσεχική Προεδρία της Ε.Ε. το 2022.