Κωνσταντίνος Δασκαλάκης | Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;

8 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Με τη ραγδαία αύξηση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, γίνεται όλο και πιο προφανές ότι η χρήση της ενέχει πολλούς κινδύνους. Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έχουν την αναμενόμενη αξιοπιστία σε σύγκριση με άλλα συστήματα λήψης κρίσιμων αποφάσεων. Επιπλέον, δεν έχουν προβλέψιμη συμπεριφορά σε καινούρια περιβάλλοντα, χρειάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων και υπολογιστική ισχύ για να εξελιχθούν, ενώ αναπαράγουν και τα στερεότυπα που εμπεριέχονται στα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύονται.

Στην ομιλία του στο Athens Science Virtual Festival, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, θα μας αναλύσει τους λόγους που η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει, αναλύοντας τις βάσεις της Μηχανικής Μάθησης. Ο διάσημος καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών στο ΜΙΤ θα μας αποκαλύψει, επίσης, πώς διάφορες ιδέες από τα μαθηματικά και τις κοινωνικές επιστήμες μπορούν να δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που έχουν προκύψει.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρίλυ Νίκα, AI Product Manager στην Google.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης είναι καθηγητής επιστήμης των υπολογιστών στο ΜΙΤ. Είναι απόφοιτος των ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ, έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, και εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Microsoft. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην θεωρητική πληροφορική και την διεπαφή της με τα οικονομικά, την στατιστική και την τεχνητή νοημοσύνη. Το 2018 τιμήθηκε με το κορυφαίο βραβείο Nevanlinna που απονέμεται από τη Διεθνή Ένωση Μαθηματικών μαζί με το βραβείο Fields για εξαιρετική συνεισφορά στις μαθηματικές πτυχές των επιστημών της πληροφορίας. 

Τίτλος ομιλίας: Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτυγχάνει και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; || Ημερομηνία & ώρα: Κυριακή 28 Μαρτίου, 19.00-20.00