Μανώλης Κέλλης | «Σπάζοντας» τον κώδικα της ανθρώπινης ασθένειας

23 Μαρτίου, 2021 ΝΕΑ

Υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από το Αλτσχάιμερ, την σχιζοφρένεια, τις καρδιακές παθήσεις, την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τις πολλές άλλες νόσους που ταλαιπωρούν το είδος μας; Προτού βιαστούμε να δώσουμε οποιαδήποτε απάντηση θα πρέπει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που οδηγούν στις ανθρώπινες ασθένειες.

Ο καθηγητής Μανώλης  Καμβυσέλλης (Κέλλης) και η ερευνητική του ομάδα επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό. Συγκεκριμένα, ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος στον τομέα της μοριακής ιατρικής, της γονιδιωματικής των ασθενειών, και της υπολογιστικής βιολογίας επιστήμονας μελετά το πώς οι γενετικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων οδηγούν σε διαφοροποίηση των νόσων, σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. 

Στην πρωτοποριακή ομιλία του στην πλατφόρμα του Athens Science Festival με τίτλο «Σπάζοντας τον κώδικα της ανθρώπινης ασθένειας», ο κορυφαίος Έλληνας επιστήμονας θα παρουσιάσει και θα αναπτύξει τις ευκαιρίες σχεδιασμού νέων μεθόδων διάγνωσης για την αντιμετώπιση ανίατων, μέχρι σήμερα, ασθενειών.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ζωή Κούρνια.

Ο καθηγητής Μανώλης Κέλλης είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένος ερευνητής στον τομέα της μοριακής ιατρικής, της γονιδιωματικής των ασθενειών, της ψηφιακής υγείας, της τεχνητής νοημοσύνης, και της υπολογιστικής βιολογίας. Έχει προβεί σε σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την παχυσαρκία, τη σχιζοφρένεια, τις καρδιακές διαταραχές, τον καρκίνο και τις διαταραχές του ανοσοποιητικού, με ευρείες επιπτώσεις στη μελέτη όλων των ανθρώπινων ασθενειών. Έχει συγγράψει πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις με περισσότερες από 100.000 ετεροαναφορές. 

Τίτλος ομιλίας: «Σπάζοντας» τον κώδικα της ανθρώπινης ασθένειας || Ημερομηνία & ώρα: Δευτέρα, 29 Μαρτίου 13.00-13.50