1.300 ώρες σε έναν κόσμο χωρίς βαρύτητα

18 Απριλίου, 2018 ΝΕΑ

Λίγοι άνθρωποι στην ιστορία μετρούν περισσότερες ώρες πτήσεις στο διάστημα από τη Marsha Ivins. Η 67χρονη σήμερα βετεράνος του διαστήματος έχει λάβει μέρος σε πέντε διαστημικές αποστολές, αριθμώντας πάνω από 1.300 ώρες στο διάστημα σε οχήματα της NASA, ενώ στο ενεργητικό της έχει και 7.000 ώρες πτήσης σε πολιτικά αεροπλάνα.

Η Marsha Ivins θα απευθύνει χαιρετισμό στην έναρξη του Athens Science Festival 2018, μιλώντας για το άσβεστο πάθος της ανθρωπότητας να ταξιδεύει στο διάστημα. Σε αντίθεση όμως με τις επικές περιπέτειες σε μακρινούς γαλαξίες που παρακολουθούμε σε ταινίες και μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, η πραγματικότητα είναι αρκετά πιο πεζή. Η ιστορία των εξερευνήσεων του ανθρώπου στο διάστημα είναι συγκριτικά μικρή – πραγματικά απειροελάχιστη σε σχέση με τις αχανείς διαστάσεις του.

Στην παρουσίασή της η Ivins θα μιλήσει για το πώς ο άνθρωπος-εξερευνητής του διαστήματος ικανοποιεί την ακόρεστη περιέργειά μας να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε όσα προς το παρόν μπορούμε μόνο να ονειρευτούμε.

Η θρυλική αστροναύτης, πιλότος και μηχανικός θα αναφερθεί επίσης στον διαχρονικό ρόλο των γυναικών στην επιστήμη και την έρευνα, και την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προτύπου της γυναίκας επιστήμονα στην κοινωνία. Παράλληλα, θα υπερτονίσει τη σημασία της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, προκειμένου να ενθαρρύνονται ολοένα και περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Το πάθος της Marsha Ivins για τις πτήσεις και το διάστημα ήταν έντονο από τα παιδικά της χρόνια. Σπούδασε μηχανικός αεροδιαστημικής στο University of Colorado, και αμέσως μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στο διαστημικό κέντρο Lyndon Johnson, όπου και συνέβαλε στην ανάπτυξη των Heads-Up Display, των γνωστών συσκευών απεικόνισης που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού πέρασε από τις θέσεις του μηχανικού πτήσης και συγκυβερνήτη, επιλέχθηκε από τη NASA ως υπεύθυνη αποστολών.

Εργάστηκε στη NASA έως το 2010 από διάφορες θέσεις, με βασικότερη την πολυετή απασχόλησή της στην Αστρονομική Υπηρεσία, η οποία υποστηρίζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και το Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών (γνωστό και ως Space Shuttle). Σήμερα, συνεχίζει να εργάζεται ως σύμβουλος αεροδιαστημικής σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

Τίτλος ομιλίας: The importance of sending human to space || Ημερομηνία & Ώρα: 24 Απριλίου, 18.15
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.